Els eurodiputats d'Esquerra Republicana, Jordi Solé i Josep Maria Terricabras, van denunciar al Consell de la Unió Europea (UE) el «veto del Govern espanyol» a la inclusió dels Mossos d'Esquadra a l'Europol. Solé i Terricabras ho consideren una «irresponsabilitat» en el context antiterrorista i un «greuge comparatiu» amb l'Ertzaintza, que sí ha estat inclosa a la base de dades de l'Europol i al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco). Per tot plegat, en una pregunta registrada aquesta setmana, els eurodiputats d'ERC demanen al Consell de la UE si considera que impedir l'accés dels Mossos a la informació oficial europea pot ser un «greuge per aconseguir una coordinació comunitària eficaç en matèria antiterrorista». I si considera que integrar els Mossos als fòrums policials i bases de dades de l'Europol podria «contribuir a reforçar la seguretat en l'àmbit europeu».

El Reglament d'Europol, que va entrar en vigor el mes de maig, deixa en mans dels estats la decisió sobre quins cossos policials nacionals poden accedir a la informació. És per això que Solé i Terricabras consideren que es tracta d'una qüestió d'arbitrarietat manifesta per part de l'Estat espanyol. «És irresponsable que, amb un nivell 4 d'alerta antiterrorista, l'Estat doni accés a una policia per afinitat política i no per criteris de seguretat. La situació actual obliga a la màxima coordinació entre cossos», va manifestar Solé. «En els últims anys, amenaces com el terrorisme, la delinqüència organitzada i la ciberdelinqüència han trobat noves vies per operar. Els costos humans, socials i econòmics derivats d'aquestes amenaces posen de manifest la necessitat d'una resposta conjunta en l'àmbit de la UE», alerten els eurodiputats republicans.

Per part seva, el portaveu parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, considera que l'actitud del Govern espanyol en relació amb els Mossos d'Esquadra «traspassa tots els límits del cinisme i sectarisme polítics». Turull va afirmar que és «molt preocupant» que el ministre Zoido no agafi el telèfon al conseller d'Interior, Jordi Gené, i va titllar de «persecució ideològica» l'anunci d'Hisenda que no permetrà la convocatòria de 500 agents, o el fet de no convocar la Junta de Seguretat. «Quan tots els països coordinen esforços i posen més mitjans, a nosaltres ens fan fora per qüestions polítiques», va etzibar. En un acte en favor del «sí» a la independència a Tossa de Mar, Turull va assegurar que la campanya del «no» ja ha començat. «Fa temps que fan campanya, amb mentides com les del PP amb les pensions, però ha començat», va reblar Turull.

El conflicte obert entre el Govern espanyol i català entorn dels Mossos d'Esquadra és, per al grup parlamentari de Junts pel Sí, «una preocupació». Així ho va fer saber el seu portaveu, que va qualificar de «cínica i sectària» la posició presa per l'executiu de Rajoy. Turull va demanar que es reconsideri la decisió de no convocar la Junta de Seguretat i el veto d'Hisenda a la convocatòria de 500 places de Mossos.

El paper clau dels Mossos

Va recordar que el problema del terrorisme és «transversal arreu d'Europa» i els Mossos «han jugat i juguen un paper clau». «L'eficàcia del cos és reconeguda per tothom», va destacar Turull, tot afegint que creu que la decisió presa s'explica «purament per diferències ideològiques».