Els familiars de les víctimes de l'atemptat d'Hipercor a Barcelona van ser protagonistes de l'emotiu acte amb el qual l'ajuntament va commemorar el 30è aniversari de la pitjor massacre comesa per ETA, celebrat a pocs metres del lloc on es va produir l'explosió que va causar 21 morts. En un acte sense parlaments oficials, l'atenció la va acaparar un espectacle amb ballarins i actors que, sota les notes d'un piano, van executar una coreografia al·legòrica en la qual l'absència de les víctimes es va fer visible per la presència de cadires buides.

Alguns dels familiars de les 21 víctimes i els 45 ferits que va deixar l'atemptat van col·locar sobre cadascuna de les cadires buides objectes personals dels seus éssers estimats perduts: unes ulleres, un llibre, una pilota, un rellotge i fins i tot uns peücs i roba de nadó. Uns panells recordaven els noms de les víctimes mortals, de totes les edats, entre ells quatre nens.

Amb la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i altres membres del consistori barceloní, l'acte va tenir lloc al Parc de Can Dragó, al costat del Memorial a les Víctimes de l'Atemptat d'Hipercor.

En acabar l'acte, Colau, visiblement emocionada, va dedicar un temps a escoltar i a parlar amb els familiars de les víctimes, que li van agrair que el focus es posés en aquesta ocasió en les persones i no en els discursos dels polítics.

És el cas d'Alberto Güell, que va perdre la seva mare en l'atemptat d'Hipercor quan només tenia 13 anys, i que va destacar que «els familiars de les víctimes trobàvem a faltar un acte així en el qual els polítics es quedessin a una banda, en un segon pla». Qui més qui menys va deixar clar que, malgrat els anys passats, el record del que va ocórrer aquell 19 de juny de 1987 encara està molt viu i que el dolor aflora quan s'hi pensa.

A més dels regidors de l'Ajuntament, van assistir a la cerimònia el director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, en representació de la Generalitat, i membres dels tres cossos policials, la Guàrdia Urbana, la Policia Nacional i els Mossos, i el comissionat de memòria de l'Ajuntament, Ricard Vinyes.

Després de l'acte al Parc de Can Dragó, la comitiva es va desplaçar uns metres més enllà, a l'Avinguda Meridiana, davant de l'Hipercor, on es va descobrir una placa explicativa de l'atemptat.

L'atemptat indiscriminat d'Hipercor va suposar un gir radical en la forma d'actuar d'ETA, ja que per primera vegada totes les seves víctimes eren civils. Els terroristes van posar trenta quilos d'amonal i cent litres de líquid inflamable en uns bidons amagats al maleter d'un Ford Sierra robat aparcat la primera planta

El Govern, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el Parlament català s'estan bolcant aquests dies a commemorar per separat el 30 aniversari de l'atemptat d'Hipercor. Estan previstos diferents actes demà amb la presència de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáez de Santamaría, el president català, Carles Puigdemont, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el lehendakari, Iñigo Urkullu.