El portaveu parlamentari de Ciutadans (Cs), Carlos Carrizosa, va advertir que seria un «frau democràtic» substituir funcionaris per voluntaris en qualsevol procés electoral, ja siguin unes eleccions o un referèndum. En una interpel·lació al Parlament a la consellera de Governació, Meritxell Borràs, Carrizosa va respondre a la intenció del Govern d'habilitar uns 4.500 agents electorals o representants de l'administració per portar a terme el referèndum que es vol celebrar l'1 d'octubre, que poden ser funcionaris voluntaris o no ser empleats públics.

Segons Carrizosa, aquest anunci és «la mentida de la setmana», perquè és «impossible» substituir funcionaris per agents electorals voluntaris. «La logística dels processos electorals s'atribueix a les administracions públiques», va destacar Carrizosa, tot afegint que «les eleccions han d'estar vigilades i fetes democràticament en el marc d'un Estat de Dret».

Paral·lelament, la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va acusar el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, de faltar a la veritat quan diu que a les eleccions no han de participar funcionaris. «Si diu que es poden organitzar unes eleccions normals sense que hi participi cap funcionari està mentint», va sentenciar en una entrevista a Rac1, tot afegint que «les eleccions sense funcionaris no tindrien prou garanties». És per això que Arrimadas va carregar contra el Govern per provocar una «situació de manipulació absoluta».