La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va acusar el Govern de «provocar l'Estat» amb la seva «estratègia de tensió», mentre que el president Carles Puigdemont va assegurar que a final d'aquest mes o inicis de juliol es donarà a conèixer la principal «llei de desconnexió».

La jornada es va despertar amb els retrets encreuats entre Sáenz de Santamaría i Puigdemont. Després que el president de la Generalitat hagués anunciat que en els pròxims dies demanarà per carta al Congrés comparèixer per explicar els seus plans, sense sotmetre cap proposta a votació, Sáenz de Santamaría va replicar que a la Cambra Baixa es vota, no s'hi fan «conferències».

«El Congrés dels Diputats no és una sala d'actes per fer una conferència», va advertir la vicepresidenta en una entrevista a TVE, abans d'afegir: «Tant que li agrada al senyor Puigdemont que voti tothom, ens vol prohibir que votem al Congrés».

«Assistirem a una estratègia de mobilització, més mediàtica que de contingut. Es busca provocar una reacció per part de l'Estat. Busquen el victimisme», va afegir.

També el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va avisar el president català, Carles Puigdemont, que si no rectifica el seu full de ruta abans de l'1 d'octubre, quedarà «invalidat com a interlocutor», i va recalcar que, davant les seves «amenaces i atacs», l'Estat té mecanismes per «defensar-se». Millo va augurar que el diumenge 1 d'octubre, data anunciada per al referèndum sobre la independència, serà «un dia normal, perquè es comprovarà que les coses que diu el Govern no eren certes», però generarà una «gran frustració».

Si bé va apuntar que l'endemà d'aquella data caldrà continuar utilitzant el diàleg com a «moneda única i vàlida», Millo va advertir al Govern que «si no hi ha rectificació abans de l'1-O, l'endemà hi haurà un canvi d'interlocutors», ja que «els interlocutors que hagin portat Catalunya a aquest carreró sense sortida no seran interlocutors vàlids per seguir dialogant».

De la seva banda, Puigdemont va confirmar que enviarà aquesta setmana una carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, per proposar-li comparèixer amb la finalitat d'explicar el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, sense sotmetre'l a votació, i confia poder acudir a la Cambra Baixa «abans de l'estiu».

Puigdemont va assegurar que «abans que finalitzi juny o la primera setmana de juliol» s'iniciarà una campanya per explicar la llei de transitorietat jurídica, la principal de les anomenades «lleis de desconnexió», dissenyada per Junts pel Sí i la CUP per substituir el marc legal espanyol.

Tot el paquet legislatiu sobre el qual pretenen sustentar el referèndum unilateral s'aprovaria al Parlament a final d'agost, la convocatòria del referèndum seria a «principis de setembre» i portarà com a mínim la firma del president, encara que seria «un bon senyal» que la signessin tots els consellers, ja que això «no és un projecte de cap persona» en concret.

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, va afirmar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, «no és sincer» quan diu que vol anar al Congrés dels Diputats per presentar el seu pla per celebrar un referèndum d'independència, i ho va titllar de «xantatge».

«Pensem que no és sincer oferir diàleg quan un ja ha anunciat data i pregunta, el que es vol fer és imposar un plantejament polític que no gaudeix del suport de la majoria de ciutadans catalans. S'assembla més a un xantatge que a una oferta de diàleg», va sostenir en roda de premsa a Barcelona.

Per a Illa, el moment concret en que s'aprovi la llei de transitorietat jurídica, dissenyada per substituir l'actual marc legal espanyol, «no afegeix res de nou a un procés equivocat» que veu abocat al «fracàs».

Des de Madrid, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va considerar «curiós» que l'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, no s'hagi referit a Alemanya o als Estats Units com a «països autoritaris» quan tenen una normativa similar a la d'Espanya sobre les consultes independentistes.

De la seva banda, el president del PPC, Xavier García Albiol, va acusar Puigdemont d'anunciar «de paraula» un «cop d'Estat», encara que va vaticinar que per «covardia» el president delegarà la convocatòria formal del referèndum al Parlament.