Bona part de l'oposició va mostrar el seu esceptisme sobre la possibilitat que el referèndum s'acabi portant a terme i fins i tot van augurar que acabarà amb una nova convocatòria electoral per escollir nou president de la la Generalitat.

El president del PPC, Xavier García Albiol, va titllar Puigdemont de «farsant» i «professional de la comèdia» per un anunci de referèndum que és només un «numeret amb molta pompa» i el va reptar a «posar les urnes» per a unes eleccions autonòmiques.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va instar Puigdemont a «posar fi al malson» de l'«esgotat i esgotador» procés independentista. «Estem convençuts que el nou pas ens deixa més a prop d'unes eleccions autonòmiques i de la fi del procés separatista, i li demanem a Puigdemont que posi fi al malson i a la divisió interna», va dir el líder de Ciutadans, qui va retreure al Govern que «ni tan sols s'atreveixin a signar» el decret de convocatòria del referèndum.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va retreure a Puigdemont el seu anunci «més pompós que solemne» d'un referèndum que «no se celebrarà» i que «no condueix a res» i va fer una crida al diàleg entre Govern i Generalitat. El líder del PSC, Miquel Iceta, va avisar que cap càrrec electe socialista donarà suport a un referèndum unilateral i va exigir que cap funcionari sigui obligat a contribuir-hi, ja que «no hi ha dreceres unilaterals» i «situar les institucions fora de la llei és una irresponsabilitat gravíssima».

El portaveu del PSOE al Congrés, José Luis Ábalos, va defensar una reforma constitucional que «permeti l'encaix de la realitat de Catalunya com a nació cultural» i creu que «hi ha temps fins a l'octubre per buscar espais de trobada».

Els recels de l'espai dels comuns cap a la via unilateral han portat el portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, a titllar l'anunci d'avui d'«acte publicitari» del Govern, al qual va instar a presentar ja la llei que doni cobertura al referèndum i prevegi les condicions i garanties. «Hi ha hagut, una vegada més, una escenificació política sense cap contingut efectiu, -va reaccionar Coscubiela- perquè avui (ahir per al lector) no s'ha produït la convocatòria del referèndum que necessitem i, per tant, la notícia no és que tinguem una data i una pregunta que tots ja sabíem, sinó que les condicions en què s'ha de celebrar segueixen estant en la més absoluta foscor».

No donar l'esquena a la majoria

En canvi, el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, va afirmar que el seu partit encara ha de decidir la seva postura sobre el referèndum unilateral, però va avançar que «no donarà l'esquena a la voluntat majoritària de votar» dels catalans.

Des de Twitter, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va recordar que «sempre» ha defensat un referèndum «amb garanties» com a solució «real i democràtica» a la situació política de Catalunya i que seguirà «treballant per fer-lo possible».

De la seva banda, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va assegurar que la Fiscalia actuarà amb «tota l'energia» en el referèndum anunciat per Puigdemont si arriba el moment i els esdeveniments «ho aconsellen».

Ha recordat que la Fiscalia és una institució «clau» en la defensa de l'Estat de Dret, però va insistir que no pot pronunciar-se sobre «propòsits, declaracions o manifestacions».

Pel que fa a les entitats contraries al procés independentista, Societat Civil Catalana va exigir a Puigdemont que dimiteixi i deixi de seguir treballant «al marge de la llei» per «materialitzar el seu cop d'Estat».