L'exconseller de Justícia i fins ara diputat del PDeCAT, Germà Gordó, ha anunciat aquest dimarts que abandona el grup parlamentari de Junts per Sí per passar a ser diputat no adscrit després que divendres passat el Tribunal Superior de Justícia fes públic que l'investiga pels presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn, prevaricació i malversació de fons públics. En un comunicat públic, Gordó explica que amb aquesta renúncia s'obre "una nova porta oberta al futur de la política catalana" en què, assegura, "mirarem d'aportar idees, principis i actuacions que en aquests moments estan quedant ordes de representació" a través de la seva plataforma Nova Convergència. L'exconseller també subratlla que ha pres aquesta decisió després que la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, li demanés la dimissió i es produís "un punt d'inflexió i "una situació de pèrdua de confiança mútua".

Amb aquest anunci, Gordó també posa a fi a 37 anys de militància a l'antiga Convergència i a quasi un any al PDeCAT i obre la porta a continuar en la política catalana a través de la seva plataforma Nova Convergència, que disposa d'una "mínima organització per prendre decisions debatudes i col·legiades". "Sense personalismes, voldria oferir a tanta gent que em consta que ho reclama, un futur de plenitud nacional, progrés social i econòmic i foment de la convivència d'aquesta societat catalana d'avui, que mira cap a un futur canviant i ple d'il·lusió", afegeix l'exconseller en el seu comunicat.

No obstant això, Gordó assegura tenir la "mà oberta" a col·laborar tant amb antics companys de formació com amb nous i deixa clar que es tracta d'una decisió "molt meditada" i que no va dirigida "contra ningú".

"Un punt d'inflexió" i un "canvi de criteri incomprensible"

Divendres passat, Gordó va abandonar la presidència de la Comissió de Justícia del Parlament però ja va mostrar la seva intenció de continuar com a diputat. En un comunicat, el PDeCAT va demanar que es respectés el "principi de presumpció d'innocència" i va assegurar que l'exconseller desplegaria "totes les facultats processals que l'ordenament jurídic li atorga per demostrar la seva "radical innocència i honestedat".

Poc després, però, la mateixa coordinadora general del partit, Marta Pascal, va reclamar la seva dimissió a través de Twitter. "El president Mas va fer un pas al costat pensant en el projecte comú. A vegades fer passos al costat serveix per avançar i demostra generositat", un posicionament que també van expressar altres membres del PDeCAT i també d'Esquerra, amb qui forma el grup de Junts pel Sí al Parlament. Aquest fet va marcar un "punt d'inflexió", com explica el mateix Gordó en el comunicat, que va portar a "una situació de pèrdua confiança mútua".

"Em resulta incomprensible aquest canvi de criteri", critica Gordó en el comunicat, en què també recorda com el partit està treballant en una reforma que estableix que és quan s'obre judici oral el que marca quan un membre de la formació ha d'abandonar les seves funcions però considera que a ell, en canvi, se'l convida a marxar. L'exconseller també assenyala que la seva situació "xoca" amb la d'altres electes del seu partit que es troben en la mateixa situació i "no se'ls qüestiona". "De fet no té cap sentit defensar el dret a la presumpció d'innocència si no es pot materialitzar, és com si algú defensa el dret d'autodeterminació però no el deixa exercir", reflexiona.

Llicenciat en dret, Gordó va tenir responsabilitats de segona fila en l'executiu de Jordi Pujol i va ser secretari general d'Agricultura quan el conseller era Josep Grau. Va ser militant de CDC des del 1979 i va ser fundador de la JNC l'any 1980. Abans de formar part del Govern se'l coneixia principalment per ser el gerent del partit, càrrec que va ocupar entre el 2004 i el 2010.

La seva figura ha anat sempre estretament lligada amb l'expresident de la Generalitat Artur Mas i, de fet, està considerat com un dels membres del seu 'pinyol'. Gordó també va ser secretari del Govern a partir del 2010 i participava en totes les reunions del Consell Executiu de cada dimarts fins que a finals del 2012 va entrar a formar del Govern sota la presidència de Mas ocupant la conselleria de Justícia. En les darreres eleccions al Parlament, va sortir escollit com a diputat i fins divendres passat va presidir la Comissió de Justícia del Parlament.