La Comissió Executiva del Pacte Nacional pel Referèndum va donar per acabada la seva feina, però va instar a mantenir aquesta plataforma, que advoca per una consulta acordada, i va fer una nova crida al diàleg entre Generalitat i Govern, sense esmentar la via unilateral. El coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, va afirmar que aquesta plataforma «ni avala ni desautoritza» les decisions que puguin adoptar institucions i partits en un futur, inclosa l'aposta per la via unilateral.

El plenari del Pacte Nacional pel Referèndum va celebrar una reunió de dues hores al Parlament en vigílies que el Govern de Carles Puigdemont activi la via unilateral, sense esperar al permís de l'Estat, i fixi la data i la pregunta de la consulta, tot i els recels dels «comuns». En aquesta reunió, la Comissió Executiva, liderada per Joan Ignasi Elena, va cessar de les seves funcions, després d'haver acabat el seu encàrrec, però això no impedeix que el Pacte continuï «viu», va dir, en el format que decideixin els integrants, tot i que aquests no van arribar a cap concreció sobre la funció que pot portar a terme.

Elena va destacar que el Pacte representa «una nova centralitat» que aposta per una Catalunya amb «sobirania per decidir en un referèndum», de manera que «té sentit que continuï» la plataforma tot i que aposti per la via acordada. El coordinador va destacar que el Pacte com a tal «ni avala ni desautoritza les decisions» que prenguin partits i institucions en el futur immediat, perquè aquestes no es van sotmetre ahir a valoració de la plataforma. Així, preguntat per si podria avalar un referèndum unilateral, va indicar que «en la mesura que se li plantegi, el Pacte es pronunciarà, i si no se li planteja, no decidirà res».

Fase d'hivernació

Així, el Pacte Nacional pel Referèndum ha entrat en fase d'hivernació, amb la seva comissió executiva dissolta i sense pronunciar-se sobre la via unilateral que pensa activar el Govern i de la qual es desmarquen els comuns, el partit de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Quan va ser constituït el Pacte Nacional pel Referèndum, el passat 23 de desembre, el president català, Carles Puigdemont, va encarregar a una comissió executiva de vuit membres, coordinada per Elena, elaborar un manifest per un referèndum pactat amb l'Estat i buscar adhesions nacionals i internacionals. Després de sis mesos de treball, i després de demanar unes 500.000 signatures, aquesta comissió executiva ha quedat dissolta.

En la trobada es va acordar que el Pacte Nacional pel Referèndum segueixi viu com a espai de debat entre forces favorables al dret a decidir, però no se li va donar cap encàrrec concret i no es va posicionar al voltant de la nova fase en què entrarà en els propers dies el procés sobiranista, quan el Govern activi la via unilateral i doni a conèixer la data i la pregunta del referèndum.

La reivindicació d'un referèndum acordat amb l'Estat havia unit fins ara forces independentistes i comuns en un front unitari, però una vegada constatada la negativa del Govern a negociar-lo, les divergències al voltant de la via unilateral han aflorat.

Les reticències de Catalunya en Comú i Podem, així com d'altres entitats representades a la cimera, davant els plans del Govern de tirar endavant un referèndum sense l'aval de l'Estat van fer impossible que el Pacte Nacional pel Referèndum expressés la seva aprovació a la unilateralitat.

Evitar retrets

Va ser una reunió en la qual uns i altres van evitar l'encreuament de retrets per les seves respectives estratègies i, vistos els matisos, van deixar el Pacte Nacional pel Referèndum al marge de les seves discussions sobre la via unilateral.

A la reunió, Puigdemont va garantir la «seguretat» dels treballadors públics en l'organització de la consulta i va afegir que el seu govern segueix obert al diàleg amb l'Estat.

El coordinador general de Catalunya en comú, Xavier Domènech, va advertir que les «vies ràpides van en contra de les pròpies aspiracions» sobiranistes i va defensar que és des de la «majoria transversal» representada al Pacte Nacional pel Referèndum on es pot aconseguir una consulta «efectiva».

El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, va defensar que el Pacte serà una «eina imprescindible» davant dels «atacs del PP contra el dret a decidir» i va exigir que el Govern «expliqui els seus plans».