L'exconseller de Justícia i exgerent de CDC Germà Gordó va anunciar que abandona les files del PDeCAT, encara que no pensa renunciar al seu escó al Parlament, sinó que es mantindrà fora del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí), com a diputat no adscrit.

La decisió arriba després que divendres passat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anunciés que investigarà Gordó per tràfic d'influències, prevaricació, malversació de fons i d'altres assumptes vinculats al cas del 3 %, cosa que va portar ERC i la pròpia direcció del PDeCAT a exigir-li que renunciés a l'acta de diputat.

«Causo baixa del nou partit PDeCAT i evidentment del grup parlamentari de JxSí i seguiré com a diputat no adscrit, en el sentit que m'ha demanat la plataforma Nova Convergència (corrent intern que ell abanderava dins la formació demòcrata) i després d'haver-ho parlat amb alguns dirigents del partit i alguns companys d'escó», explica Gordó en un comunicat.

Gordó recorda que durant 37 anys ha militat a CDC i assenyala: «Quan el meu partit de tota la vida ha pres decisions, sempre les he assumit responsablement». «Però assumir les decisions majoritàries no comporta no tenir opinió o no poder-la manifestar», diu Gordó, que afegeix que els últims anys no ha renunciat a deixar clara la seva «opinió personal».

Gordó subratlla que en els últims mesos «han estat moltes les ocasions» en les quals ha «discrepat en qüestions d'especial rellevància, com declarar obsolet un actiu tan immens com CDC» o «deixar de banda valors essencials per a una societat moderna i democràtica» que CDC «sempre va defensar» però que «massa sovint han quedat amagats per la pressió del joc parlamentari».

L'exconseller explica que divendres passat, amb l'anunci de la investigació del TSJC, va acordar amb la direcció del PDeCAT un comunicat que, «per evitar que algú malèvolament pogués considerar que la situació perjudicava el procés» sobiranista, plantejava la seva renúncia com a president de la Comissió de Justícia del Parlament, sense qüestionar la seva pertinença al grup de JxSí.

Hores més tard, rememora Gordó, després que la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, li suggerís via Twitter lliurar la seva acta de diputat, «es va produir un punt d'inflexió que de manera evident ha portat a una situació de pèrdua de confiança mútua».

«Em resulta incomprensible aquest canvi de criteri. I més ara que el grup parlamentari del qual formo part està treballant en una reforma en la qual sigui l'obertura de judici oral, i no una investigació, allò que marqui el moment processal que faci que els diputats hagin de deixar d'exercir les seves funcions, no la seva acta de diputat», protesta.

Visiblement contrariat per la pressió que va rebre de la cúpula del PDeCAT perquè fes un pas enrere, remarca que a ell se li demana que abandoni el seu escó «ara, en aquest moment inicial, quan evidentment no es parla d'obertura de judici oral».

«Això també xoca, d'una altra banda, amb la situació d'investigats en la qual es troben d'altres electes del meu partit, als quals no se'ls qüestiona, i estic plenament d'acord, que continuïn desenvolupant el seu càrrec. De fet, no té cap sentit defensar el dret a la presumpció d'innocència si no es pot materialitzar, és com si algú defensa el dret a l'autodeterminació però no el deixa exercir», denuncia.

El Govern i JxSí reclamen l'escó

El PDeCAT, ERC i JxSí van demanar Gordó que deixés l'escó.Una petició a la que es va sumar tota l'oposició, a més d'exigir al president dela Generalitat, Carles Puigdemont, que comparegui i aclareixi la situació.

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, es va sumar a les peticions i va subscriure «total i absolutament» les paraules del president del grup de JxSí Jordi Turull, que al matí reclamava a Gordó l'acta de diputat.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va qualificar l'actitud del PDeCAT amb el fins ahir membre del seu partit com «una mica hipòcrita que des del seu antic partit se'l treguin de sobre sense fer una reflexió».