El coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, va defensar que «fins a l'últim dia cal poder negociar» amb el Govern un referèndum d'independència a Catalunya i que la via del diàleg seguirà viva encara que aquesta setmana el Govern anunciï la data i la pregunta de l'esmentada consulta.

Elena va advocar així per esgotar les opcions de negociació amb el Govern i va opinar que aquest «faria bé de treure's la bena dels ulls» i veure que la reivindicació de poder decidir el futur polític de Catalunya en referèndum no només és una demanda dels partits, sinó de bona part de la societat catalana.

Això no obstant, Elena va evitar especular sobre com acolliria aquesta entitat un referèndum unilateral o sobre quins integrants del Pacte Nacional pel Referèndum avalarien aquest camí.

Elena es va limitar a comentar que això compet a les institucions i als partits, i va subratllar el valor que «tantes entitats» recolzin el dret a decidir de Catalunya.

Precisament avui, els integrants del Pacte Nacional pel Referèndum tornaran a reunir-se, dies abans que el president català, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, anunciïn la data i la pregunta del referèndum.

Malgrat que el Govern doni aquest pas, Elena defensa que els governs implicats tenen l'«obligació de dialogar fins a l'últim moment». A la pregunta de si se sentiria còmode amb un referèndum unilateral, va assegurar que la seva posició particular «té poca transcendència», i va remarcar que la seva missió és vetllar per la «cohesió interna» d'aquesta plataforma cívica.

Fa uns dies la portaveu del Govern, Neus Munté, va reptar els comuns a aclarir si volen «continuar remant» a favor d'un referèndum a Catalunya i va garantir que el Govern «escoltarà» a les entitats que formen part del Pacte Nacional pel Referèndum.

Podem es desmarca

Podem no abona el «full de ruta» del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aquesta setmana anunciarà la data i la pregunta del referèndum d'autodeterminació, ja que considera que una consulta «unilateral» i «no pactada» no és la solució al debat sobiranista català.

Amb aquest argument, el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, s'ha desmarcat en roda de premsa del referèndum unilateral que pretén convocar Puigdemont, encara que va criticar que es reprovi o s'amenaci amb «reprimir mobilitzacions populars que demanen més democràcia».

«Entenem legitim que la gent demani votar i ho demani als carrers, però també diem que una consulta unilateral no resoldrà cap problema», va dir Echenique en ser preguntat sobre si Podem cridarà a participar en aquest referèndum unilateral.

En aquest context, el secretari d'Organització de Podem va insistir en què el «full de ruta» que defensa Puigdemont, juntament amb ERC i la CUP, «no és el full de ruta que defensa la majoria dels catalans», que, segons la seva opinió, aposten, igual que Podem, per una consulta que sigui «operativa, vinculant» i que doni solucions.

Així, Echenique va considerar que una consulta unilateral no passarà de ser una «repetició del 9N» i que el que cal és un «referèndum pactat», que és el que defensaria un president del Govern que «tingués altura d'Estat», quelcom -va dir- que «lamentablement» no es pot aplicar a Mariano Rajoy, la posició del qual és «no fer res» alimentant així l'independentisme a Catalunya.

El secretari d'Organització de Podem va criticar que el Govern no tingui un projecte territorial ni per a la convivència i que utilitzi l'«enfrontament entre pobles d'Espanya» per fer política, però també va recalcar el seu desacord amb un referèndum unilateral.