Vuit comunitats autònomes no aconsegueixen les recomanacions mínimes de pneumòlegs establertes per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i són Canàries i Andalusia les que tenen les taxes més baixes i també les que presenten els majors índexs de mortalitat per malalties respiratòries.

Així es desprèn de l'estudi «Recursos i qualitat en aparell respiratori. Qualitat en Pneumologia» (Recalar), de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), presentat ahir en roda de premsa.

Una de les conclusions més cridaneres de l'informe és l'«apressant» escassetat de facultatius de l'especialitat i la «gran diferència» de recursos entre les comunitats autònomes, va assenyalar la doctora Elena de Lucas, coordinadora de l'estudi, realitzat mitjançant enquestes dirigides als serveis i unitats de pneumologia d'hospitals de més de 100 llits.

Les dades es basen en les respostes obtingudes de 97 unitats, que cobreixen una població entorn del 70% del territori nacional, la qual cosa els experts consideren «significatiu».

Segons l'estudi, Canàries, Andalusia, Balears, Catalunya, Galícia, Madrid, Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa no aconsegueixen les recomanacions de l'OMS, que són entre 3,5 i 4 pneumòlegs per 100.000 habitants (la mitjana nacional se situa en 3,4).

Canàries, amb una taxa de 2,6, se situa a la cua, seguida d'Andalusia (2,8) i Catalunya (3). En el costat contrari, Astúries (6), País Basc (4,7), Navarra (4) i Castella i Lleó (3,7).

La mortalitat, molt elevada

També existeix una gran disparitat quant als índexs de mortalitat per malalties respiratòries, fins al punt que, per exemple, Canàries té el doble que La Rioja.

A més d'aquesta comunitat, les regions amb majors taxes de mortalitat són Andalusia i Extremadura i La Rioja, Múrcia i Balears les que presenten les xifres més baixes.

La doctora De Lucas va precisar que encara que les taxes «brutes» de mortalitat, reingressos i estades mesurades són millors als hospitals amb serveis de pneumologia, àdhuc han de ser ajustades.

Les malalties respiratòries (EPOC, asma, càncer de pulmó, apnea del somni, bronquitis crònica o pneumònia, entre altres) són la tercera causa d'hospitalització i mortalitat a Espanya i el primer motiu de consulta en atenció primària.

No obstant això, solament el 25% dels pacients que ingressen ho fan en serveis o unitats de pneumologia i són atesos per especialistes pneumòlegs. El 75% restant reben assistència en medicina interna.

Malgrat això, la doctora De Lucas va ressaltar que les xifres de mortalitat i d'estades mitjanes són «molt favorables».

Malgrat ser fonamental per a la qualitat assistencial del pacient, gairebé la meitat (47,9%) de les unitats de pneumologia manquen d'àrees específiques per tractar la insuficiència respiratòria greu, que precisa ventilació mecànica no invasiva.

La seva ocupació, segons aquesta pneumòloga, disminueix la mortalitat i els dies d'hospitalització perquè redueix les complicacions enfront de la ventilació convencional.