La fórmula per aprovar els exàmens de Selectivitat passa no només per estudiar, sinó per planificar, comprendre, repassar, descansar i gestionar l'ansietat, segons els experts, que aconsellen als milers d'estudiants que d'aquí a uns dies faran aquesta prova no perdre hores de son.

La Selectivitat o Proves d'Accés a la Universitat són probablement un dels exàmens més decisius en la carrera d'un estudiant perquè del seu resultat depèn si pot fer la carrera que vol o ha de conformar-se amb segones o terceres opcions.

Els primers alumnes a examinar-se aquest any seran els de les comunitats de Madrid, Aragó, València, Extremadura, Illes Balears i La Rioja, que començaran el 6 de juny i acabaran el 8, i els últims, els de Catalunya i Castella-la Manxa, que ho faran entre el 13 i 15 de juny.

"Una planificació ben pensada ajuda a optimitzar els recursos de l'estudiant: el temps que té per preparar les proves, els esforços que cal dedicar i la motivació per poder fer-ho", explica la professora de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Modesta Pousada.

"Per aconseguir una bona planificació -detalla- el primer que ha de fer l'alumne és identificar les matèries que ja té assumides i les que no per determinar què ha de treballar amb més intensitat. A continuació ha de quantificar el temps que tindrà per preparar els exàmens i fer un calendari de treball realista i amb descansos".

Segons la doctora en Psicologia Clínica Amalia Gordóvil, els continguts més complicats haurien d'estudiar-se en els moments de més energia "perquè hi ha persones diürnes i altres de nocturnes; en aquest sentit és important respectar els ritmes circadiaris de cadascun".

Per a Pousada, és bàsic comprendre el que s'estudia perquè ajuda a recordar. "Una fórmula que funciona és relacionar el que estudiem amb el que ja sabem o vincular-ho amb fenòmens quotidians", aconsella.

La professora explica que una vegada feta la planificació i la comprensió, per retenir el contingut és necessari repassar la matèria perquè "l'oblit es produeix d'una manera molt ràpida; per evitar-ho s'han de planificar diversos repassades", recomana.

Segons Pousada, el primer repàs ha de ser immediatament després de l'aprenentatge, just quan acaba la sessió d'estudi i abans del moment de descans, el segon, al final de la jornada, "per exemple, abans d'anar a dormir es pot fer una ràpida revisió d'allò treballat i dedicar uns minuts als conceptes que costen més".

El tercer repàs hauria de fer-se 24 hores més tard, encara que sigui només una revisió visual d'allò estudiat el dia anterior, i l'últim repàs, hores abans de l'examen.

"Es pot repassar en grup per reforçar l'aprenentatge adquirit explicant als altres o bé per assimilar aprenentatges explicats pels companys", afegeix Gordóvil.

Les dues expertes coincideixen que en època d'exàmens és necessari, també, descansar i menjar bé.

Segons Pousada, els resultats són molt millors si les sessions d'estudi són més curtes i espaiades en el temps, mentre que Gordóvil alerta que "no cuidar d'un mateix pot dificultar la concentració i, de pas, provocar angoixa i por al fracàs".

"Resulta fonamental mantenir uns bons hàbits d'alimentació i son per arribar a l'examen en bones condicions físiques", recalca.

Molts estudiants viuen els exàmens de selectivitat amb la pressió de sentir que es juguen molt i que el seu futur dependrà del resultat que n'obtinguin.

"Aquests pensaments sovint generen molta ansietat i això no va a favor de l'alumne, ni en el moment de preparar els exàmens ni tampoc en el moment de fer la prova. Aprendre a gestionar l'ansietat en situacions d'estrès és un bon recurs que s'ha de tenir en compte", diu Pousada.

Per aconseguir-ho es poden fer tècniques de respiració o visualitzar imatges que relaxin i també és útil, segons Gordóvil, contactar amb alguna situació d'estrès que hagin viscut i pensar en quines estratègies i eines van recórrer per afrontar-la.

Què ha de fer un estudiant si es queda en blanc en el moment de fer la prova?. Les expertes aconsellen que es prengui alguns minuts per respirar i comenci l'examen per la pregunta que trobi més fàcil.

"La respiració conscient ens ajuda a tenir control del cos i de l'ansietat, en lloc que sigui l'ansietat la que ens controli a nosaltres. Per això val la pena dedicar-li alguns minuts", conclou Gordóvil.