El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo,va dir ahir que el Govern espanyol confia «sempre» que s'imposi el sentit comú i ha reiterat al president català, Carles Puigdemont, la seva oferta perquè vagi «aviat» al Congrés a «fer les propostes que vulgui» però amb «tranquil·litat».

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Méndez de Vigo ha insistit que Puigdemont ha d'acudir a la seu de la sobirania nacional per parlar però també per escoltar la resta dels grups parlamentaris, i ha precisat que acceptar l'oferta «seria molt ben vist per la societat catalana que vol escoltar, dialogar i saber on es troba».

Méndez de Vigo ha insistit que «seria bo» que el president català acceptés l'oferta del Govern central per acudir a la Cambra Baixa, realitzada ja fa dues setmanes, i que «Puigdemont sigui president de tots els catalans, no només dels secessionistes». Segons el parer del ministre portaveu, «moltes vegades, quan es posen condicions, és que no s'hi vol anar».

Data i pregunta, en una setmana

L'anunci de la pregunta i la data del referèndum està previst per a la setmana vinent, però el president Carles Puigdemont vol mantenir oberta la via de l'acord amb el Govern del PP, si no és cara a cara, a través d'una negociació extensa al Congrés.

Així es dona resposta a la demanda dels empresaris en el Cercle d'Economia que van reclamar a Puigdemont que negociï al Congrés, petició a la qual fins i tot Pablo Iglesias s'ha sumat. La proposta no es planteja amb esperances d'èxit enfront del Govern popular, sinó com a resposta serena a l'escalada verbal de les últimes setmanes que ha portat Rajoy i els ministres a parlar de «cop d'estat».