La Generalitat ha proposat multar amb 500.000 euros Gas Natural Fenosa per haver tallat el subministrament elèctric a l'anciana de Reus que va morir al novembre en un incendi provocat per una espelma «sense haver sol·licitat prèviament un informe dels serveis socials municipals».

El Govern, a través de l'Agència Catalana de Consum, ha resolt l'expedient que va obrir a finals de l'any passat per aclarir el succés i ha determinat que la companyia va cometre una infracció «molt greu» en tallar el subministrament sense verificar que la víctima es trobava en una situació de risc d'exclusió residencial, com estableix la llei de pobresa energètica. La Generalitat, a més, considera un «agreujant» l'«alarma» que va generar la tragèdia i el fet que la persona afectada pertanyés a un col·lectiu d'especial protecció, com és la gent gran.

L'executiu català ha comunicat aquesta mateixa setmana la proposta de sanció a Gas Natural Fenosa, que ara té un termini de dos mesos per recórrer-la, segons va dir el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, en roda de premsa. «L'ACC no té competències per sancionar o penar d'altres fets que s'hagin pogut desencadenar com a conseqüència d'una interrupció dels subministraments bàsics», va incidir el secretari d'Empresa i Competitivitat.

En aquest cas, l'instructor de l'expedient considera provat que Gas Natural Fenosa va tallar la llum a la dona sense consultar prèviament a l'Ajuntament si es trobava en situació de vulnerabilitat. La Generalitat ha decidit finalment elevar de «greu» a «molt greu» la infracció, tipificació que pot comportar una sanció d'entre 100.000 euros i un milió.