El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reptar el Govern de Mariano Rajoy a aclarir si «està disposat a utilitzar la força contra Catalunya» per impedir un referèndum sobre la independència.

En la sessió de control al president de la Generalitat, en el ple del Parlament, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, va denunciar l'«escalada de declaracions» de membres del Govern de l'Estat, que han arribat a suggerir que «estan disposats a tot per impedir el referèndum» que preveu convocar aviat l'Executiu català.

Puigdemont va deixar clar que aquestes advertències no el «dissuadeixen» sinó que l'«animen» a seguir preparant el referèndum, encara que va reconèixer certa preocupació per la reacció que és capaç de tenir l'Estat.

«Quan l'Estat espanyol diu que està disposat a tot i comences a repassar la tradició en la política espanyola, és quan et comences a inquietar. Seria hora que el Govern espanyol i els socis que li donen suport expliquin què vol dir estar disposat a tot», va assenyalar. Puigdemont va llançar a l'aire la següent pregunta: «Està disposat l'Estat espanyol a utilitzar la força contra Catalunya?».

«Ja n'hi ha prou de jugar amb aquesta ambigüitat, ja n'hi ha prou de flirtejar amb els confins de les costures del sistema democràtic», va afegir Puigdemont, que va reiterar que aquest tipus d'advertències no el faran «dissuadir, ni replantejar, ni rectificar, ni recular».

Puigdemont va convidar «tots els qui se senten demòcrates, encara que no vulguin la independència de Catalunya, a saber distingir entre el camp de la democràcia i el de la no-democràcia».

Segons el president, «el debat polític basat en la criminalització de l'adversari és el preludi del totalitarisme». Puigdemont va citar un informe del síndic de greuges, Rafael Ribó, en el qual es denuncia la «mala qualitat democràtica» de l'Estat, una al·lusió que va provocar protestes a la bancada de l'oposició, cosa que va portar el president a demanar «respecte».

«Si ens hem d'esforçar per defensar la figura del síndic de greuges, vostès tenen un problema. Quan riuen d'un informe molt seriós que els hauria de preocupar enormement sobre la pèrdua de qualitat democràtica de l'Estat espanyol, és que a vostès els importa un rave el sistema democràtic, el que els importa és la força», va sentenciar.

En la sessió de control, també la diputada de la CUP Gabriela Serra es va fer ressò de declaracions recents de membres del Govern central que buscaven una «estigmatització, criminalització, desfiguració i satanització» de la CUP, a la qual acusen de tenir «a les seves mans» el timó de la Generalitat.

Puigdemont va negar que la política del Govern estigui «inspirada» per la CUP i va posar un exemple: «Vostès han estat molt de temps demanant data i pregunta (del referèndum), i encara no hi ha ni data ni pregunta. Si vostès fossin tan influents i aquest govern se sentís tan presoner de la CUP, aquesta exigència seva, que l'hem sentit en estèreo cada dia, ja l'hauríem complert».

Xoc amb Lluís Rabell

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, van protagonitzar un episodi més del xoc dels últims dies entre Govern i comuns per l'estratègia a seguir cap a la celebració d'un referèndum unilateral.

A la sessió de control al president de la Generalitat, en el ple al Parlament, Rabell va lamentar que, davant l'«enroc» del president del Govern, Mariano Rajoy, que es nega a negociar un referèndum, Puigdemont hagi «menyspreat l'espai unitari» del Pacte Nacional pel Referèndum.

Rabell va qüestionar la via unilateral cap al referèndum que està disposat a emprendre el Govern, en contrast amb la via pactada que es limita a abraçar el Pacte Nacional pel Referèndum.

En la rèplica, Puigdemont va dir que «no és just que acusi el Govern de menysprear» el Pacte Nacional pel Referèndum i va llançar una insinuació a Rabell: «Jo sé qui ha intentat influir i manipular al Pacte Nacional pel Referèndum. Farien bé de deixar-lo treballar».

El que sí que és «menysprear el Govern», va afegir en to de retret, és que el president de la Generalitat «convoqui una reunió i no es presentin», en al·lusió a la cimera de dilluns.