El Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) es reunirà el 6 de juny, segons ha pogut saber l'ACN. L'òrgan que formen el Govern, els partits, les entitats, els sindicats i les patronals favorables al referèndum sobre la independència es trobarà per decidir el seu paper en la via unilateral dimarts que ve a les 17.30 hores. I és que aquesta cimera, la tercera del PNR, serà la primera reunió després del rebuig formal del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a negociar la consulta vinculant. Fins ara, el Pacte Nacional s'ha centrat en intentar la via pactada amb Madrid, i a partir d'ara ha de decidir les noves passes davant l'actual escenari polític. El grup coordinador del PNR s'ha reunit aquest dimarts a les 16 hores per fixar la data de la propera cimera, l'endemà mateix que el Govern i els partits favorables al referèndum acordessin mantenir viu l'òrgan que coordina Joan Ignasi Elena, en la cimera d'aquest dilluns al Palau de la Generalitat. Abans, el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech -absent en aquesta reunió-, va reclamar la necessitat de conservar la viabilitat del Pacte.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts al migdia, la portaveu, Neus Munté, ha apuntat que el Govern escoltaria l'opinió del Pacte Nacional abans de fixar la data i la pregunta per al referèndum. Així, després de l'últim cop de porta del govern espanyol a la petició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per obrir una negociació per al referèndum, el PNR decidirà el seu futur ara ja en un marc de referèndum unilateral. Tot i això, l'executiu català ha refermat en tot moment l'aposta per mantenir oberta la porta del diàleg, en cas que el govern espanyol accedís a negociar el referèndum a última hora.

Munté ha situat una reunió del Pacte -ara ja amb dia concretat- abans que l'executiu faci pública la data i la pregunta escollides per al referèndum. A més de les veus que s'expressin al PNR, el Govern escoltarà "agents socials, econòmics i polítics" i les entitats sobiranistes abans de decidir la data del referèndum unilateral, tal com ha assegurat la portaveu. "El Govern té la voluntat d'escoltar els diferents actors polítics i socials abans d'anunciar data i pregunta. Per això té sentit la reunió de dilluns i tindria sentit reunir el PNR, que té un paper molt important", ha afegit Munté. Així doncs, i ara que l'executiva del Pacte ja ha acordat la data de la nova reunió de tot el PNR, s'agilitzaran els terminis perquè en un termini màxim de 15 dies el Govern oficialitzi la data i la pregunta.

L'executiva del Pacte considera que el 19 de maig va acabar la seva feina, després de l'acte al Palau de Congressos, on es va reivindicar que correspon a tothom gestionar els 500.000 suports a un referèndum pactat, i on Elena va fer una crida a la unitat. L'executiva l'encapçala Elena i inclou els exdiputats d´ICV Jaume Bosch i Francesc Pané; l´ex-regidora de Ciutat Vella de Barcelona Itziar González; l'exconsellera d´Ensenyament Carme-Laura Gil; l'exdiputada d´ERC Carme Porta; l'exdiputada del PSC i exalcaldessa de Badalona Maite Arqué; i Francesc de Dalmases, director de la revista Catalan International View.