El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha valorat la carta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en què ha tancat la porta a un referèndum pactat. "No és la resposta que esperàvem ni serveix per resoldre i encarrilar la resolució del conflicte", ha afirmat en el seu discurs en el marc de la inauguració del Cercle d'Economia a Sitges. Després que tant Rajoy com el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, hagin demanat a Puigdemont que vagi al Congrés, el president de la Generalitat ha respost que la cambra baixa pot ser un "mal amic" i ha recordat que s'hi ha debatut i votat la situació de Catalunya "multitud de vegades". "Si es tracta d'un camí que ja hem recorregut o una falsa drecera no estem fent un servei al bé comú", ha insistit vinculant la via del Congrés a un acord previ entre els governs.

La carta que ha enviat Mariano Rajoy a Carles Puigdemont replicant la seva petició de negociació del referèndum pactat no ha estat del gust del president. Segons el cap del Govern català, la resposta "no és la que s'esperava ni serveix per resoldre o encarrilar la solució del desencontre". "Tenim clar que sense diàleg i sense pacte no podem arribar a solucions que siguin de l'interès de tothom", ha afegit Puigdemont.

A més, el president ha insistit en rebutjar acudir al Congrés a debatre la proposta de referèndum tal i com suggereix Rajoy a la seva carta. "La invitació al Congrés pot ser un fals amic. Podem anar, però correspon anar amb un acord dels governs, i especialment del govern espanyol, que lideri un proposta d'estat", ha afegit.

I és que Puigdemont té molt clar que els catalans ja han acudit molts cops al Congrés a reclamar qüestions semblants i mai s'han obert a negociar-ho. "El problema de veritat és que el Congrés conegui el que passa a Catalunya? Ho coneixen bé. El problema és un altre. Tenim o no tenim el dret a votar sobre el nostre futur? Si el tenim, posem-nos d'acord en remoure els obstacles. El mètode no pot ser un problema", ha insistit el president de la Generalitat.

En aquest sentit, Puigdemont ha tornat a reclamar "una proposta de l'Estat" per a les demandes dels catalans. "Perquè a l'Estat tant li fa si ho anem o no al Congrés per demanar el referèndum. No tenim mecanismes per obliga a l'Estat a negociar i pacta si no vol. I ho dic amb gran decepció", ha sentenciat.

Per últim, ha lamentat algunes de les reccions que s'han succeït a la seva proposta de referèndum. "M'entristeix com es fan apel·lacions fins i tot a la violència, a suspensions generalitzades, a suspensió de l'autonomia... Nosaltres voldríem saber si tenen alguna proposta", ha criticat.

Aprofitant també l'auditori empresarial, ha volgut treure les dades econòmiques que "expliquen la millora dels indicadors" a Catalunya. Al seu parer, aquestes xifres demunten la teoria que "el procés espanta l'economia i fa marxar les empreses". "La realitat és tossuda i en els anys del dit procés, tenim els millors indicadors des de la crisi", ha dit.