Demòcrates de Catalunya votarà a favor de les propostes de resolució de la CUP i CSQP, reclamant així que el Govern rectifiqui i demani al Consorci del Palau de la Música que acusi CDC pel cas de presumpta corrupció que s'està investigant. La formació, integrada a JxSí i que lidera Antoni Castellà, ha anunciat que votarà afirmativament a les propostes de resolució que demanen a l'executiu català que modifiqui la seva posició, adoptada aquest dimarts, i que es personi pel 'cas Palau'. Així mateix, Demòcrates reclama a la Generalitat que "sempre actuï igual" i que es personi en la causa quan hi hagi "sospites raonades" que un partit s'hagi lucrat d'una institució o programa públic, on el Govern hi tingui algun paper determinat. Juntament amb Castellà, les altres dues diputats de Demòcrates que formen part de la coalició de JxSí són Titón Laïlla i Maria Mercè Jou.

ERC a favor i abstenció del PDeCAT

Al seu torn, els diputats d'Esquerra Republicana integrats dins el grup parlamentari de JxSí es desmarcaran del PDeCAT i també votaran a favor de les propostes de resolució de la CUP i CSQP. La decisió l'ha pres l'executiva ampliada d'ERC en una reunió extraordinària celebrada aquest mateix dimecres al matí. En un comunicat, els republicans expliquen el seu vot diferenciat al Parlament assegurant que interpreten que el Govern dimarts va decidir "actuar contra qui sigui i en el moment que sigui, per rescabalar fins a l'últim euro públic" en el 'cas Palau'.

La portaveu de l'executiu, Neus Munté, però, va assegurar que "de manera unànime" havien decidit no variar la posició i no demanar acusar CDC, al menys fins que hi hagi una sentència que avali la tesi de culpabilitat. Finalment, el PDeCAT ha decidit que s'abstindrà en les propostes de resolució de la CUP i CSQP que demanen al Govern que canviï d'estratègia i acusi CDC en el 'cas Palau'. Fonts del PDeCAT han explicat que han pres la decisió per lleialtat a les decisions del Govern i per marcar distàncies amb CDC.

MES també votarà a favor

D'altra banda, la diputada de Moviment d'Esquerres (MES), Magda Casamitjana, també votarà a favor de les propostes de resolució de la CUP i CSQP. El partit socialdemòcrata, integrat dins de JxSí i sorgit el 2014 de la fusió de Nova Esquerra Catalana i Moviment Catalunya -dues escissions del PSC-, ha destacat la seva "coherència" amb el compromís del Parlament sobre una "República amb corrupció zero". En declaracions a l'ACN, Casamitjana ha reclamat "corrupció zero des del minut zero" i ha demanat "explicacions clares i transparents".

A més, la diputada de MES ha constatat la importància de la moció presentada pel grup parlamentari de la CUP, aprovada el 2 de juny de 2016, i que instava el Govern a comparèixer com a acusació particular "en tots els procediments judicials vinculats a delictes de corrupció i frau fiscal en què el patrimoni i els recursos públics de la Generalitat apareguin indiciàriament com a perjudicats, incloent en aquest concepte el frau a qualsevol tribut sobre el qual tingui capacitat de decisió la Generalitat". La moció també instava l'executiu català a "valorar la possibilitat de comparèixer com a acusació popular en els procediments judicials relatius a delictes de corrupció i frau fiscal d'una gravetat i rellevància especials".