Juan Antonio Salguero, l'únic acusat del cas Adigsa que no es va sumar al pacte amb la Fiscalia per rebaixar la seva pena, va afirmar ahir davant el tribunal que les suposades «comissions» del 20% d'aquesta presumpta trama corrupta anaven a parar a CiU i que ho va advertir a l'expresident català Artur Mas.

En la secció 22 de l'Audiència de Barcelona es va iniciar el judici pel «cas Adigsa», una investigació que la Fiscalia va obrir el 2005 arran de la insinuació de l'expresident català Pasqual Maragall al Parlament que CiU cobrava comissions del 3%.

Sis dels set acusats -tots menys Salguero- van rubricar davant el tribunal l'acord d'acord amb la Fiscalia, en què reconeixen haver comès prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat en document oficial, encara que si abonen la multa no ingressaran a la presó perquè se'ls rebaixa la condemna global per dilacions indegudes, confessió i reparació del dany i perquè cap de les penes per cada delicte supera els dos anys de presó. Davant el tribunal, i posteriorment també davant els periodistes, Salguero -un petit empresari de la construcció que afronta una petició del fiscal d'un any i mig de presó- es va desmarcar d'aquest acord perquè es considera víctima d'un «xantatge», ja que, segons ha denunciat, si no pagava la suposada comissió, que ha elevat fins al 20% del pressupost, no li pagaven per les obres de reparació que li van encarregar.

Comissions «cap amunt»

Segons Salguero, l'acusat José María Penín -parent llunyà de l'exconseller Felip Puig- li va assegurar que els diners de les comissions anaven «cap amunt», cosa que va interpretar com una al·lusió que s'ho quedava CiU.

Per aquest motiu, va assegurar davant el tribunal que va enviar un correu electrònic a l'expresident de la Generalitat Artur Mas -aleshores cap de l'oposició-, en què li va exposar la seva queixa per aquesta suposada trama corrupta. Segons l'acusat, Mas va enviar un responsable de premsa i l'exdirigent de CiU Ferran Falcó -que va arribar a estar imputat en aquesta causa, encara que el seu procés es va arxivar-, per sol·licitar-li que callés, just el dia en el qual l'expresident català Pasqual Maragall va denunciar al Parlament les suposades comissions del 3%.

Davant la resposta que va obtenir de Mas, Salguero va afirmar que va decidir acudir a Fiscalia a denunciar aquesta suposada trama. També va explicar en el seu relat, en què no va aportar cap prova, que va trucar a Felip Puig per explicar-li el que estava ocorrent i que l'únic interès que va mostrar l'exconseller va ser saber «com s'estaven pagant» aquestes suposades comissions.

Pacte amb la fiscalia

A diferència de Salguero, els altres sis acusats van confirmar davant el tribunal l'acord assolit amb la Fiscalia, al qual es va sumar l'acusació particular exercida per la Generalitat, que han rebaixat les seves penes perquè cap dels delictes que se'ls atribueix superi una petició de més de dos anys de presó, amb la qual cosa, si aporten globalment els 120.000 euros suposadament desviats, no ingressaran a la presó.

Entre els acusats figuren l'exconseller delegat d'Adigsa Josep Fontdevila, l'exgerent de l'empresa d'habitatge públic de la Generalitat Jordi Huguet i l'exencarregat del mercat secundari de la societat, Jordi Sala. També figura com a acusat José Maria Penín -parent llunyà del llavors conseller de Política Territorial Felip Puig, que en l'època dirigia el departament del qual depenia Adigsa-, per ser l'encarregat d'adjudicar les obres a empresaris afins, obviant les normes de contractació pública. Els altres dos acusats són Ángel Egido i Jordi Honrubia, dos dels empresaris adjudicataris de les obres. Segons el ministeri públic, els exresponsables d'Adigsa, que compartien «militància i activitats polítiques en CDC» amb Penín, van permetre a aquest intermediari adjudicar «a dit» obres públiques a empresaris afins, inflant els pressupostos.

Pagaments «injustificats»

Per a la Fiscalia, Fontdevila va ordenar «capritxosament i injustificadament» el pagament d'entre 3.000 i 4.000 euros a Penín «en la pretesa retribució d'unes suposades tasques de taxació que mai van existir» i se li va encomanar que encarregués obres de rehabilitació d'habitatge públic a contractistes privats. D'aquesta forma, la Fiscalia creu que els acusats van desviar 120.031 euros a Adigsa amb el sobrecost dels pressupostos.

La causa també va comportar la imputació el llavors president d'Adigsa i després diputat de CiU al Parlament Ferran Falcó, fins que el 2013 la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Núria Bassols va arxivar les actuacions en contra seu, en entendre que no estava al corrent de les irregularitats.