El president del Gremi de Restauradors de Barcelona, Pere Chias, ha sortit en defensa del xef de l'Àbac, Jordi Cruz, i ha elogiat que els cuiners dels restaurants més prestigiosos vulguin transmetre els seus coneixements als aprenents que hi fan estades. "És una obra, quasi m'atreviria a dir, de caritat per una banda i de genialitat per l'altra", ha assegurat Chias en declaracions a l'ACN, en què també ha recordat que anys enrere era "impensable" al sector la figura dels 'stagiers' perquè "els cuiners es morien amb les receptes". Ara, en canvi, destaca que el xef "s'obre completament" i explica les seves tècniques, secrets i receptes. D'altra banda, Chias ha garantit que els 'stagiers' fan estades als restaurants de manera voluntària i que "se'ls tracta de meravella", a més de negar que hi hagi "esclavitud de cap classe".

"No hi ha una borsa de treball, hi ha una borsa de voluntats. Són persones que volen completar el CV amb una matrícula d'honor com és tenir una experiència d'aquest tipus", ha indicat Chias, que també s'ha preguntat en "quina millor universitat" els 'stagiers' trobaran uns coneixements com els que puguin aprendre en un restaurant de prestigi.

En declaracions a l'ACN, Chias ha recordat com fa uns anys "per fer d'aprenent de qualsevol ofici es pagaven diners". "Estem en una situació que és una voluntat d'aquestes persones, a ningú se li obliga", ha insistit el president del Gremi de Restauradors de Barcelona, que ha comentat com en altres sectors, sense voler nomenar-los explícitament, s'ofereixen "sous minsos" per fer feines que després signen els titulars.

Per tot plegat, Chias ha reconegut que no entén la polèmica que s'ha generat entorn les paraules de Jordi Cruz, defensant que els aprenents no cobressin, l'ha situat en el moment en què han sortit, coincidint amb l'1 de maig i les reivindicacions laborals. "Aquestes persones l'únic interès que tenen és aprendre en tres mesos tot el que una persona pot haver dedicat moltíssim anys", ha assenyalat.

Sobre la relació entre els centres formatius i els restaurants on els aprenents fan estades, Chias ha comentat que el Gremi de Restauradors no hi intervé perquè es tracta d'un "contracte privat", tot i que s'ha mostrat orgullós pel fet que en aquests establiments formin part d'"un sector que transmet la seva cultura per ampliar-la". "La mateixa recepta en mans diferents s'interpreta de formes diferents", ha subratllat. Al mateix temps, però, ha deixat clar que si hi haguessin casos de males pràctiques, cada afectat té "eines" per denunciar-ho.

La viabilitat dels restaurants de prestigi

Quant a l'afirmació que sense els 'stagiers' els restaurants de prestigi no serien viables, Chias ha dit que la pot "entendre" perquè cal tenir en compte que hi ha "tantes cadires com persones treballant" i que amb els preus que cobren "seria insostenible". Pel president del gremi de restauradors, també s'ha de valorar la qualitat de les matèries primes, el confort i la "comoditat" d'un establiment amb un baix número de comensals.

"Els resultats bons d ela restauració no estan en aquesta especialització de restaurants emblemàtics, estan en altres tipus de restauració", ha sentenciat Chias, en contraposició a establiments amb 400 i 500 places de capacitat i 25 persones treballant a la cuina.