L'ANC ha tancat el 2016 amb un superàvit de 246.000 euros. De fet, el superàvit abans d'impostos i provisions era de més de 523.000 però un cop descomptant-hi la previsió de tributs de Successions i la provisió de 200.000 euros per una sanció de l'Agència de Protecció de Dades espanyola per la Gigaenquesta, la xifra ha acaba als 246.000. Segons l'informe econòmic, ha estat un "any de calma" després del 9-N del 2014 i el 27-S del 2015. "La calma abans de la tempesta", ha bromejat el tresorer Marcel Padrós en presentar els números de l'entitat sobiranista a l'AGO de Granollers. "Abans posaven el garrot vil, ara utilitzen inhabilitacions i sancions econòmiques. Hem millorat bastant", ha etzibat Padrós en criticar la "demofòbia d'un estat malalt que intenta trencar la capacitat d'acció". El pressupost per al 2017 és de 1,9 milions d'euros.

Padrós ha advertit però: "Gràcies a la capacitat de resposta de la gent, cada cop que ens colpegen ens fan més forts". D'altra banda ha afegit també que l'Estat busca "enxampar-los amb accions poc clares". I per això ha reclamat "cap fred".

Tresoreria de l'ANC ha explicat als socis que les quotes de socis s'han incrementat lleugerament mentre que les donacions i les aportacions per campanyes específiques s'han reduït un 35%, malgrat que mantenen la xifra al voltant del milió d'euros.

El descens també arriba per marxandatge i sobretot per ingressos per autocars, ja que l'acte descentralitzat de l'Onze Setembre de l'any passat va minimitzar els ingressos.

D'altra banda, per al 2017 es mantenen els ingressos i les despeses ordinàries i d'aquesta manera juntament amb el superàvit del 2016 es destinaran a finançar les campanyes d'aquest any. "Són 246.000 euros cap al 'sí'", ha reblat Padrós. El pressupost total que preveu l'ANC destinar el 2017 és de 1.906.091 euros.

Tant l'informe econòmic com el pressupost han rebut l 'aval de les bases de l'entitat: 2.393 vots a favor, 17 en contra, i 24 abstencions; i 2.289 a favor, 9 en contra i 26 abstencions.

Aprovat el codi ètic

D'altra banda, en les primeres hores de l'assemblea general, l'ANC també ha aprovat el codi ètic. Així, l'entitat sobiranista veu imprescindible garantir el comportament i les bones pràctiques del seus associats "d'acord amb un principis ètics que s'ajustin a la noblesa de les finalitats de l'organització", i amb el respecte als drets humans, els valors democràtics, l'acció pacífica, el pluralisme i la diversitat com a compromisos fundacionals.

Entre els punts que s'han aprovat, doncs, destaca per exemple, que "en cap cas es pot convertir la discrepància en motiu de menysteniment o vexació": "S'ha d'evitar qualsevol comportament agressiu o violent, tant físic com verbal", assegura la guia de bones pràctiques que promou l'Assemblea.

Alhora també reclama a les seves bases que evitin "qualsevol acció irregular o deshonesta i manifestacions falses o perjudicials per a persones o col·lectius", i s'exigeixen que actuïn amb "lleialtat" cap a l'organització sobiranista.

L'Assemblea, que aposta per regir-se per "democràcia interna", demana els seus membre que es comportin amb "exemplaritat i respecte" i que mantinguin una actitud "positiva" davant el conflicte i defugir "capteniments deshonestos, declaracions despectives o les accions incíviques, insolidàries i oportunistes". A més, reclamen que es faci "un ús adequat i responsable" de la informació perquè se sigui "discret" per evitar "filtracions". Finalment, també aposten per defugir els conflictes d'interessos i aplicar criteris d'incompatiblitat entre carrecs i personal contractat.

El codi ètic ha estat aprvat per 2.284 vots a favor, 8 en contra i 16 abstencions.