Elena va participar dijous al ple de la Cambra de Comerç

de Girona per explicar la feina que s'està fent per aconseguir

el màxim de suports possibles

a favor del referèndum

i, en aquesta entrevista, n'ofereix alguns detalls.

Quan acaba la recollida d'adhesions al Pacte pel Referèndum?

L'encàrrec que teníem era posar llum sobre la unitat que hi ha al país en relació a la necessitat que hi hagi un referèndum i buscar suports i adhesions. Estem en la fase culminant d'aquesta etapa. La idea és a mitjans de mes celebrar un acte explicant quins són els suports, tant quantitativament com qualitativament. El que hagi de ser després, la continuïtat del Pacte o quines activitats desenvoluparà, és el pacte qui ho ha de decidir. En aquests moments encara no hi ha una posició.

Quantes adhesions tenen?

No ho sabem encara.

L'ha sorprès alguna adhesió?

No, no perquè...

Miquel Iceta?

No, finalment no.

El propòsit del Pacte és impulsar un pacte Estat-Generalitat que permeti el referèndum. Encara creuen que es pot pactar? Nosaltres posem llum sobre una realitat, que és que hi ha una majoria de catalans que volem el referèndum, d'una majoria de catalans que abasta gent diversíssima i volem explicar-ho a Catalunya, a Espanya i al món. Emplacem el Govern d'Espanya que reflexioni i reaccioni, el govern i el grup parlamentari socialista i de Ciutadans. Que llegeixin la realitat catalana, que hi ha una majoria que té molt clar que aquesta és l'opció, que expliquin quina és la seva posició i no només la falsedat de que és il·legal... que es treguin la bena dels ulls i analitzin la realitat i donin senyals de voler dialogar. El que s'hagi de fer en el cas que hi hagi acord o no, això no correspon al Pacte fer-ho ni fixar els moments en els quals correspon.

No tenen previst què fer en cas que no hi hagi un pacte?

El Pacte és analitzar les coses a cada moment i prendre decisions.

Si no fos pactat, donaria més arguments a buscar altres vies?

No em correspon valorar-ho.

CSQP es mostrava dijous disposat a un referèndum no pactat si l'avala la Comissió de Venècia.

Aquest pas posterior crec que li correspon als grups parlamentaris d'intentar cercar els consensos que s'estimin necessaris.

En què es diferencia el Pacte i les enquestes que fa anys diuen que més d'un 70% de la ciutadania aposta pel referèndum?

A les enquestes veurem que la majoria dels votants del PSC creuen que la solució és el referèndum i en canvi els seus dirigents no li donen suport, legítimament, i a Ciutadans. I el 30% dels votants del PP de Catalunya.

Troben crucial fixar ja la data i la pregunta del referèndum?

Ho ha de decidir el Parlament i el Govern i a nosaltres no ens correspon dir si s'ha de fer o no s'ha de fer i qui ho ha de fer. No correspon al Pacte entrar amb això. Allò que transcendeixi del manifest no hi estem ni a favor ni en contra.

Vostè va ser del PSC. A Girona els socialistes han votat a la Diputació a favor adherir-se al Pacte pel Referèndum. Li estranya les diferències al PSC?

Crec que respon a la realitat, que els votants socialistes creuen que la solució és el referèndum. Els electes locals estan molt a prop dels seus votants i saben el que pensen i és normal que a l'hora de votar expressin allò que pensen els seus votants. La posició d'aquests electes és molt més similar a la dels seus votants que no pas la que de forma oficial -i legítimament- manté la direcció.

Hi haurà un referèndum sí o sí?

Com a Pacte no hi entro. En tot cas, hi ha una posició molt clara i definida del Govern. Nosaltres el que expliquem és allò que és, que la solució és el referèndum.