Els pèrits de l'Agència Tributària van ratificar ahir que el Palau de la Música va pagar en efectiu als extresorers de CDC Carles Torrent i Daniel Osàcar quantitats que la constructora Ferrovial els feia arribar mitjançant aportacions a la Fundació de l'entitat cultural.

Tècnics d'Hisenda, de l'auditora Deloitte, que va analitzar el desfalc del Palau de la Música, i pèrits econòmics designats per les defenses de Fèlix Millet i Jordi Montull van comparèixer ahir davant el tribunal de l'Audiència de Barcelona que jutja el saqueig, en la segona de les tres sessions que es van preveure perquè detallin els moviments de fons que van examinar.

L'interrogatori dels pèrits es va centrar ahir en el destí dels 18 milions en efectiu que Millet i Montull van aconseguir fer desaparèixer del Palau de la Música entre 2002 i 2008, 10 d'ells mitjançant xecs al portador que es van pagar en finestreta de sucursals bancàries, sense identificar qui els cobrava.

Les explicacions dels tècnics de l'Agència Tributària van alimentat les tesis de la Fiscalia, en concloure que els extresorers de CDC van rebre diners en efectiu que prèviament s'havien cobrat mitjançant talons en comptes del Palau de la Música.

Els pèrits van assenyalar la proximitat temporal entre aquests cobraments i les aportacions que Ferrovial feia a la Fundació del Palau de la Música, en conceptes de patrocini, per això conclouen que els diners que la constructora pagava a l'entitat cultural sortien poc després mitjançant talons al portador, els imports dels quals anaven a parar a mans de Torrent, ja mort, i després a Daniel Osàcar.

La Fiscalia sospita que els extresorers de CDC van cobrar mitjançant aquest sistema 3,7 milions de la constructora Ferrovial -en presumptes comissions il·legals a canvi de l'adjudicació d'obra pública-, que se sumen a altres 2,9 que la formació hauria rebut a través dels convenis de col·laboració amb la Fundació Trias Fargas -actual Catdem- i facturació falsa d'empreses proveïdores del partit.

Segons els tècnics d'Hisenda, aquests talons cobrats en efectiu que suposadament van anar a parar als extresorers de CDC es van girar a uns comptes del Palau de la Música que no es van fer constar en la comptabilitat oficial de l'entitat cultural.

Set milions a la butxaca

D'altra banda, els pèrits d'Hisenda van ratificar ahir que Fèlix Millet i Jordi Montull haurien arribat a moure uns 23,4 milions d'euros en efectiu de comptes del Palau de la Música, sobretot de la Fundació i de l'Orfeó Català.

Almenys 7 milions se'ls haurien quedat directament, i la resta hauria servit per altres despeses no justificades o finalitats desconegudes.

Els pèrits de la defensa van intentar justificar bona part dels diners amb factures dubtoses i suposats pagaments amb diner negre a col·laboradors i cantaires.