El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat com a investigats la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, tres membres de la Mesa de Jxsí i Joan Josep Nuet (CSQP), a qui la Fiscalia no acusava, per permetre votar resolucions a favor d'un referèndum independentista.

En un acte, la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret va acordar aquestes citacions, arran de la querella de la Fiscalia que acusa Forcadell i els membres de la Mesa de Jxsí de desobeir el Tribunal Constitucional (TC) en permetre que el Parlament votés dues resolucions a favor d'un referèndum independentista.

Alegret va fixar per al pròxim 8 de maig les compareixences de Forcadell i Anna Simó (ERC), per al 12 de maig les de Lluís Corominas i Ramona Barrufet, tots dos de PDeCAT, i la de Nuet per al 23 de maig, dia en què li comunicarà la seva situació d'investigat.

Les imputacions es deriven de la querella per desobediència i prevaricació que la Fiscalia va presentar el mes de febrer passat contra Forcadell i els tres membres de la Mesa del Parlament de Jxsí, pels delictes de desobediència i prevaricació en permetre que el mes d'octubre passat el ple de la cambra catalana votés dues resolucions a favor d'un referèndum independentista.

En la seva querella, no obstant això, el ministeri públic no acusava d'aquests delictes el diputat i també membre de la Mesa Joan Josep Nuet, malgrat que aquest també va votar a favor que el Parlament debatés les propostes, en entendre que, d'acord amb la seva trajectòria política, no tenia la voluntat d'incomplir els mandats de l'Alt Tribunal.

Contra el criteri de la Fiscalia

En contra del criteri de la Fiscalia, Alegret va decidir citar a declarar també Nuet com a investigat i ho va convocar per al pròxim 23 de maig per interrogar-lo i lliurar-li una còpia de la querella del ministeri públic, de manera que tingui coneixement dels fets pels quals se l'imputa.

La querella per les dues resolucions que el Parlament va aprovar a favor d'un referèndum independentista se suma a la que la Fiscalia va interposar el mes d'octubre passat contra Forcadell per permetre que la cambra catalana votés al juliol de l'any passat les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, que obrien la porta a una via unilateral a la independència. Per aquest motiu, la del pròxim 8 de maig serà la segona declaració de Forcadell com a imputada davant la causa que instrueix Maria Eugènia Alegret, que va acordar unir les dues querelles de la Fiscalia per desobediència i prevaricació en una sola investigació judicial.

Precisament, Alegret va dictar un acte en el qual acorda declarar complexa la investigació del cas durant un termini màxim de 18 mesos.