El jutge José de la Mata ha pres avui una decisió sense precedents en la història judicial del "clan Pujol" i, per primera vegada, ha enviat a la presó incondicional i sense fiança un d'ells, Jordi Pujol Ferrusola, primogènit i suposat organitzador i distribuïdor dels diners ocults de la família.

Ho ha fet després de tornar a prendre-li declaració i apreciar que hi ha risc de destrucció de proves i que existeix reiteració delictiva després de conèixer-se que va ocultar 30 milions d'euros a la justícia des que se sabia investigat.

El més gran dels Pujol ha continuat desenvolupant tota mena d'activitats comptables, bancàries, contractuals i societàries, reconversió d'operacions, contractes de préstec i reconeixements de deutes" per "ocultar-los i posar-los fora de l'abast dels tribunals", argumenta el jutge en el seu acte.

Fins al moment, ell i Oleguer eren els únics amb mesures cautelars, però es limitaven a compareixences periòdiques al jutjat, retirada del passaport i prohibició de sortir d'Espanya.

I això malgrat que tant els pares com els set fills de la família estan sent investigats per la justícia. Tots a l'Audiència Nacional per la fortuna oculta d'Andorra i un d'ells, Oriol, l'únic dels fills que es va dedicar a la política, a més per corrupció en un jutjat de Barcelona.

El jutge els atribueix orquestrar "una estratègia comuna" per ocultar al Principat diners de procedència desconeguda, i la Fiscalia mai ha cregut que aquells diners procedissin de l'herència de l'avi Florenci, que, segons la seva versió, els va deixar 140 milions de pessetes que ells van augmentar a 500 milions gràcies al seu bon fer financer.

Per contra, sosté que eren comissions il·legals del període en què Jordi Pujol va ser president català.

La investigació a tota la família va néixer arran de Jordi Pujol Ferrusola, a qui s'imputa falsedat documental, blanqueig i delicte fiscal com a "gestor" i "distribuïdor" dels diners d'Andorra.

Tot va començar el 2013 arran de la denúncia de la seva exnòvia, que va relatar viatges que va fer amb ell al Principat amb motxilles plenes de bitllets de 500 euros.

El jutge afirma que va ordir un entramat societari internacional per blanquejar diners i que mai ha sabut justificar d'on va sortir la fortuna familiar d'Andorra que va manejar.

Jordi Pujol fill defensa que va cobrar milions per treballs no constatats d'acord amb la seva labor de "comissionista" en diferents negocis.

L'altre germà sobre el qual pesen mesures cautelars és Oleguer, benjamí dels Pujol, investigat per blanquejar suposadament els diners de la família en operacions immobiliàries, com la venda d'oficines del Santander el 2007 per 2.330 milions d'euros.

La Fiscalia va demanar presó per a ell, però el jutge va exposar que el fet que mogués milions a Miami al desembre del 2015, quan ja tenia els comptes bloquejades, no era prova suficient per empresonar-lo.

Josep, Pere, Marta i Mireia també estan imputats per moure i blanquejar aquells diners, mentre que Oriol, exdiputat de CiU i exsecretari general de CDC, ha estat l'últim a ser imputat a l'Audiència Nacional.

Però a més s'enfronta a 5 anys i 2 mesos de presó a Barcelona per la seva suposada implicació en la trama de les ITV a Catalunya. La Fiscalia considera que es va valer del seu poder polític per afavorir un empresari, amic íntim, que li va pagar comissions a través de la seva dona.

En l'origen de tot, Jordi Pujol i Soley, president de la Generalitat del 1980 al 2003, que al juliol del 2014 va anunciar en un comunicat que la seva família havia regularitzat dies abans uns fons a l'estranger relacionats amb l'herència del seu pare, i va demanar "perdó" per l'"error" comès en la gestió d'aquell llegat.

A l'Audiència Nacional, es va aferrar a la versió de l'herència per justificar la fortuna del clan familiar a Andorra, com ja va fer al jutjat de Barcelona i a la comissió d'investigació del Parlament català.

I la seva dona, Marta Ferrusola, que té el mateix recorregut judicial que el seu marit, sempre s'ha acollit al seu dret a no declarar.