L'Ajuntament de Barcelona reclama a l'empresa FCC 3,3 milions d'euros per facturar serveis no realitzats i per no complir el contracte de neteja i recollida de residus, cosa que considera acreditat amb l'expedient informatiu obert al novembre i tancat ahir.

La tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, van anunciar ahir aquesta reclamació després de donar explicacions dels resultats de l'expedient a la Junta de Portaveus, que va acordar portar al ple de divendres 28 al costat de l'obertura d'un expedient sancionador que deriva de les seves conclusions.

Janet Sanz va explicar que la investigació va acreditar, entre d'altres coses, que FCC va alterar el preu del contracte de neteja a Gràcia i part de l'Eixample perquè va certificar 6.130 serveis no prestats o prestats amb menys treballadors, entre el setembre del 2013 i el desembre del 2015, que sumen un import d'1.268.289 euros.

El contracte preveu penalitzacions per no informar de la «no prestació» que en aquest cas s'eleven a 2.110.896 euros.

Alterar els serveis

La investigació va permetre acreditar també que, l'any 2014, l'empresa va alterar de manera conscient i intencionada, almenys 30 serveis de recollida de voluminosos amb l'objectiu d'evitar un salt de banda econòmic del contracte, que hagués reduït els seus ingressos i que el mateix any, i amb el mateix propòsit, FCC va barrejar el 0,5% dels 1.683 contenidors de residus d'envasos de la zona amb residus de fracció resta o amb residus orgànics.

«És un acte intolerable tant pel que suposa d'impacte econòmic, com perquè és un atemptat contra una de les principals polítiques de sostenibilitat de l'Ajuntament», va subratllar Janet Sanz.

De la seva banda, Jaume Asens va informar que l'ajuntament ha enviat les conclusions de l'expedient informatiu a la Fiscalia, que investiga si hi ha delicte penal en aquests fets, cosa que podria comportar la inhabilitació de l'empresa per a contractes amb les administracions.

El tinent d'alcalde de drets va explicar que una vegada tancat l'expedient informatiu s'obrirà un expedient sancionador per avaluar les responsabilitats que es deriven de l'incompliment del contracte que «poden anar d'una sanció a la resolució del contracte» o la petició de danys i perjudicis.

«Saqueig continuat»

En una valoració política de les conclusions de l'expedient, Jaume Asens va assegurar que «s'ha acreditat que s'ha produït un saqueig continuat dels recursos públics en un servei molt sensible» i «s'ha constatat que era una trama organitzada per eludir els mecanismes de control intern».

Asens va voler també transmetre un missatge de confiança i va destacar que no hi ha cap funcionari involucrat en els fets i que s'han pres totes les mesures perquè aquesta «trama organitzada no pugui seguir actuant».