El Govern dels EUA considera que Catalunya és «un assumpte intern» espanyol i està «profundament compromès a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida», segons afirma avui en un comunicat l'ambaixada nord-americana a Madrid.

Aquest comunicat es difon dies després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, viatgés als EUA per parlar sobre el procés secessionista català i de la visita de dos congressistes nord-americanes a Barcelona.

L'ambaixada afirma: «Volem reiterar que, com hem comunicat en anteriors ocasions, la posició del govern dels Estats Units sobre Catalunya és que és un assumpte intern d'Espanya» i afegeix: «Estem profundament compromesos a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida».

Després d'assenyalar que Espanya i EUA estan units per la història i els valors comuns que sustenten la seva associació, l'ambaixada diu que els dos països treballen en estreta col·laboració en una sèrie de desafiaments mundials, incloent la promoció de la cooperació internacional, la pau i la seguretat i la prosperitat econòmica.

El Govern creu que el comunicat que va fer ahir l'ambaixada dels EUA a Espanya «segurament s'ha fet a petició del govern espanyol a causa de l'èxit dels contactes recents amb representants dels EUA per part del president Puigdemont», tal com van assegurar fonts de l'executiu a l'ACN, que van recordar que ja hi ha «experiència acumulada» en aquest sentit.

Les mateixes fonts van constatar que la circular, feta en llengua castellana, «demostra que el cas català forma part de l'agenda política i diplomàtica dels Estats i, per tant, no és cap afer intern».

Jimmy Carter tampoc es mulla

D'altra banda, L'expresident dels Estats Units Jimmy Carter va dir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ni ell ni el Centre Carter s'implicaran en la convocatòria d'un eventual referèndum d'independència, segons va informar ahir aquesta organització en un comunicat remès a Efe.

Carter li va comunicar aquest missatge a Puigdemont en una reunió que tots dos van mantenir a finals de la setmana passada a Atlanta (Estats Units), a la seu del Centre Carter.

«La intenció del Govern de Catalunya de promoure un referèndum sobre la independència va ser compartit amb el president Carter, que va explicar que ni ell ni el Centre Carter poden estar involucrats en aquest tema», va explicar l'organització en el seu comunicat.

Reunió del bloc sobiranista

D'altra banda, lLa coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va cridar ahir a la «discreció» dels sobiranistes per no donar una «sensació d'olla de grills» i va apostar perquè els partits independentistes i el Govern s'encarreguin cadascun de les seves respectives funcions.

En una entrevista amb Ràdio 4-RNE, Pascal va subratllar que «la discreció ens anirà bé en el procés» i, en aquest sentit, no va oferir detalls de la reunió ahir a Palau de la Generalitat entre el president català, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i dirigents de JxSí i la CUP, una cita en la qual ella no va estar present.