Les dues persones usuàries d'un centre ocupacional per a discapacitats intel·lectuals de Barcelona que han mort a causa d'una infecció provocada per una malaltia de la meningocòccia no estaven vacunades contra el serogrup C. Així ho ha explicat aquest dijous Joan Caylà, del servei d'epidemiologia de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, qui ha deixat clar que "no estaven vacunades perquè estrictament no els tocava", ja que aquesta vacunació es va introduir a Catalunya l'any 2000 i es recomana als nens de 4 mesos, 12 mesos i 12 anys.

De fet, les víctimes són un home de 39 anys i una dona de 61 anys. Caylà ha titllat el brot de "molt desafortunat i únic" i que no se n'havien produït dos casos junts en els darrers 30 anys a Barcelona. Així mateix, ha recalcat que "segurament la patologia de base de les persones afectades" hi ha afectat i ha estat "determinant" perquè "eren persones amb discapacitat amb patologies cròniques, pulmonars i cardíaques".

Evolució ràpida i fatal

Caylà ha explicat que les dues persones que han mort "han evolucionat de forma ràpidament fatal". La primera, que era un home de 39 anys, va començar amb un símptoma "bastant banal" d'amigdalitis el dia 3 i en poques hores "va presentar una evolució letal i va morir ràpidament". La dona de 61 anys, ha continuat, va començar clínica una setmana més tard el dia 10 i va morir de forma molt ràpida. Segons ha explicat, en aquest segon cas s'ha comprovat que "al seu hemocultiu creixien diplococs negatius i això significa que era un meningococ" i s'ha vist que era del serogrup C. Ha reconegut que en el primer cas no s'ha pogut aïllar res, però ha indicat que "és altament probable que els dos hagin tingut la mateixa infecció pel serogrup C".