L´ambaixada dels Estats Units a Madrid ha emès un comunicat per "reiterar", com recorda que ha fet "en anteriors ocasions", que Catalunya "és un afer intern d´Espanya". "Estem profundament compromesos a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida", diu el text, que arriba després del viatge als EUA del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de les seves entrevistes amb el Premi Nobel de la Pau i expresident nord-americà Jimmy Carter, i amb diversos congressistes.

"Espanya és un aliat vital, soci i amic dels Estats Units", destaca l´ambaixada nord-americana, que indica que els dos estats estan "units per la història i els valors comuns".

El comunicat de l´ambaixada, de dotze línies, comença parlant dels "reptes mundials" com la "cooperació internacional, la pau, la seguretat i la prosperitat econòmica" en què han de treballar "estretament" els EUA i Espanya, i segueix remarcant la utilitat de l´aliança nord-americana amb Espanya en aspectes com "el creixement econòmic", la "lluita contra Estat Islàmic" o la "prevenció de l´extremisme violent".

En el tercer i últim paràgraf, el comunicat fa referència a Catalunya. "Volem reiterar que, com hem comunicat en anteriors ocasions, la posició del govern dels Estats Units sobre Catalunya és que és un afer intern d´Espanya. Estem profundament compromesos a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida", indica el text.