El titular de l'instrucció número 30 de Barcelona ha imposat una fiança de 9,5 milions d'euros als exdirectius de Catalunya Caixa Narcís Serra i Adolf Todó, així com a 39 exmembres més del seu consell d'administració, pels sobresous a l'antiga cúpula de l'entitat bancària.

En un acte, el jutge ha acordat enviar a judici Serra i Todó, així com els altres membres del consell d'administració que van aprovar els sobresous de la cúpula de l'entitat, quan aquesta patia pèrdues i anava a ser intervinguda pel Fons de Reestructuració Bancària Ordenada (FROB).

2,5 milions al FROB i 7 a Catalunya Caixa

El magistrat instructor obliga als encausats a pagar solidàriament una fiança de 2,5 milions al FROB i de 7 milions més a favor de Catalunya Caixa, en previsió de les indemnitzacions que poguessin ser condemnats a abonar, mentre que a Adolf Todó li reclama 808.563 euros més per les remuneracions extres que considera va percebre indegudament.

Els encausats tindran trenta dies de termini per dipositar la fiança i, en cas contrari, se'ls embargaran els béns fins a cobrir les quantitats reclamades per les futures indemnitzacions que podrien ser condemnats a pagar.

A més, el jutge disposa en el seu acte que els exdirectius de Catalunya Caixa siguin jutjats per l'Audiència de Barcelona, una vegada la Fiscalia i la resta d'acusacions personades en la causa han presentat els seus escrits de qualificació contra els encausats, als quals atribueixen delictes d'administració deslleial.

Demanen 4 anys de presó per a Narcís Serra

La Fiscalia Anticorrupció demana quatre anys de presó per a l'expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra i quinze consellers més de l'entitat pels "escandalosos" sous i indemnitzacions que van aprovar per als seus exdirectius entre els anys 2009 i 2011, malgrat la crítica situació de l'antiga caixa d'estalvis.

Anticorrupció atribueix a un total de disset persones, entre elles Serra i Todó, dos delictes d'administració deslleial, pels que demana quatre anys de presó, mentre que per a altres 24 exdirectius de Catalunya Caixa sol·licita dos anys de presó per un únic delicte d'administració deslleial.

La Fiscalia sol·licita, a més, que els acusats indemnitzin al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) amb un mínim de 2,5 milions d'euros. El fiscal recorda que CatalunyaCaixa va viure una situació "crítica" com a conseqüència de la crisi, fins al punt que en l'any 2010 el FROB va haver d'injectar 1.250 milions d'euros per a recapitalizarla.

Contractacions malgrat la situació crítica

Malgrat això, Narcís Serra, llavors president de CatalunyaCaixa, va acordar la contractació d'Adolf Todó com a director general i Jaume Masana com conseller delegat amb unes condicions econòmiques inapropiades per al moment que travessava l'entitat.

"Malgrat la difícil situació econòmica global i en particular del sistema financer i especialment d'aquesta caixa, els sous dels alts directius Adolf Todó i Jaume Massana no van deixar de pujar durant els anys 2009, 2010 i 2011", denuncia el fiscal.

Ingressos 'escandalosos'

Adolf Todó, per exemple, va obtenir uns ingressos totals de més de 4 milions d'euros entre els anys 2008 i 2012, xifra a la qual cal sumar les aportacions realitzades al pla de pensions, que van sumar prop de 2 milions d'euros.

De la seva banda, Jaume Massana va percebre en aquell mateix període una retribució de 2,9 milions d'euros i una aportació al pla de pensions per import de més de 633.000 euros, sosté el fiscal.

A més, els directius es van apujar el sou "quan el FROB estava a punt d'aportar 1.250 milions d'euros i fins i tot quan ja havien estat aportats".

L'acusació particular exercida per la CUP també demana penes de quatre anys de presó per a Serra i Todó, mentre que la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC) eleva la petició de condemnes a sis anys de presó.