El Tribunal Suprem ha denegat a l´exportaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, la suspensió de la condemna d´inhabilitació d´un any i un mes per un delicte de desobediència greu i li ha comunicat que tampoc pot optar a ser eurodiputat. Després de conèixer la sentència, Homs havia demanat la suspensió fins que el Tribunal Constitucional es pronunciés sobre el seu cas. L´alt tribunal expressa que no hi ha "cap dubte" que la pena d´inhabilitació inclou la impossibilitat d´exercir càrrecs públics electes o funcions de govern en "qualsevol àmbit", incloent també les institucions europees. El Suprem admet que és la Junta Electoral Central seria la competent per totes les qüestions relacionades amb les llistes electorals però recorda que els candidats haurien de complir l´exigència de no haver estat condemnats, encara que la sentència no fos ferma, per delictes de rebel·lió, terrorisme, contra l´Administració Pública o contra les institucions de l´Estat.

L´alt tribunal també argumenta que els qui exerceixen les seves funcions en un òrgan central de la Unió Europa "també exerceixen les seves funcions en representació de l´Estat espanyol".

D´altra banda, el Tribunal Suprem assenyala que Homs va ser condemnat per "negar-se obertament a donar el degut compliment a una resolució judicial; imposant d´aquesta forma la seva voluntat davant el mandat suspensiu associat a la providència del Tribunal Constitucional del 4 de novembre del 2014".

En la línia del posicionament de la Fiscalia, l´alt tribunal opina que "no és precís fer cap aclariment" per quin àmbit fa referència la inhabilitació i que no farà una "llista o relació de càrrecs o funcions concretes" que no pot desenvolupar Homs perquè és "inviable".

Respecte la demanda de no incloure a la sentència l´absolució pel delicte de prevaricació, la Sala respon a Homs que aquesta demanda no pot ser atesa perquè aquest delicte "és absorbit" pel de desobediència greu i indica que la condemna "és la punició conjunta d´ambdues infraccions i no l´existència del delicte de prevaricació" assenyala la interlocutòria de la qual ha estat ponent el president de la Sala Segona, Manuel Marchena.