El Tribunal Constitucional (TC) va suspendre ahir provisionalment les partides dels pressupostos catalans destinades a un referèndum independentista, contra les quals va presentar el Govern central un recurs d'inconstitucionalitat, i va advertir el Govern de la Generalitat que ha d'obeir-lo.

En la mateixa resolució en la qual admet i suspèn provisionalment aquestes partides, el TC adverteix el president, Carles Puigdemont, i els membres del seu govern (en total 19 persones) que han d'obeir la seva decisió, tal com demanava el Govern central en el seu recurs.

Se'ls adverteix «del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada. En particular, que s'abstinguin d'iniciar, tramitar, informar o dictar cap acord de disposició de les partides pressupostàries impugnades, o de qualsevol altra», diu la resolució del TC.

És a dir, els prohibeix «finançar qualsevol despesa derivada de la preparació, gestió i celebració del procés referendari o del referèndum a què es refereix la disposició addicional impugnada; especialment de licitar, executar o fiscalitzar contractes administratius licitats per la Generalitat per a la preparació del referèndum; o d'iniciar, tramitar, informar o dictar cap acord d'ampliació, modificació o transferència de les partides pressupostàries impugnades o de qualsevol altra partida».

En aquest sentit, els adverteix «de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què incorrerien en cas de no atendre aquest requeriment». La primera reacció a la decisió del tribunal de garanties va ser la del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que és un dels advertits, i qui va afirmar: «El Tribunal Constitucional no podrà suspendre la llibertat ni la democràcia».

El Govern central va presentar divendres passat un recurs davant el Tribunal Constitucional contra les partides dels pressupostos catalans relatives a processos i consultes populars i processos de participació ciutadana.

El text del recurs demana, a més de la suspensió de les partides citades, l'advertiment al president català, Carles Puigdemont, i a tot el seu govern, invocant l'article 87 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional. Aquest article estableix l'obligatorietat de les resolucions del TC i el deure dels jutges ordinaris perquè així succeeixi.

Pel que fa a la suspensió, és una mesura cautelar que es mantindrà mentre l'alt tribunal estudia el fons de l'assumpte i que es produeix automàticament amb l'admissió del recurs, atès que així ho recull la Constitució.

Incògnita sobre la resolució

De fet, ni l'admissió a tràmit, ni l'advertiment, ni la suspensió cautelar, que en principi es mantindrà durant cinc mesos, determinen quin serà el sentit de la resolució sobre el fons de l'assumpte.

L'article 161 de la Constitució, relatiu al recurs d'inconstitucionalitat, assenyala que «el Govern central podrà impugnar davant el Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes».

«La impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda, però el Tribunal, en el seu cas, haurà de ratificar-la o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos». És a dir, en els recursos d'inconstitucionalitat, quan l'executiu central així ho demana, el TC suspèn cautelarment les normes autonòmiques recorregudes de manera automàtica perquè així ho diu la llei.

El d'ahir va ser el primer ple del TC després de la renovació d'un terç dels seus magistrats i l'elecció del seu nou president, Juan José González Rivas, i la seva nova vicepresidenta, Encarnación Roca.

Els Pressupostos de la Generalitat preveuen unes partides que sumen 5,8 milions d'euros, a més d'un crèdit de 407.000 euros, la finalitat de les quals és organitzar el referèndum independentista anunciat pel setembre del 2017. Aquestes partides són les que queden suspeses provisionalment.