Els 45 ports que són competència de la Generalitat, entre els quals no s´inclouen els de Barcelona i Tarragona, generen 992 milions d´euros anuals de facturació i contribueixen al manteniment de 9.135 llocs de feina a temps complet, segons un estudi de la Universitat de Barcelona encarregat per Ports de la Generalitat que indica l´impacte econòmic d´aquestes instal·lacions durant el 2014. Aquest estudi també revela que els ports van aportar 448,2 milions d´euros al PIB català, que suposa un 0,22% del PIB total. Així mateix, els llocs de feina generats suposen un 0,3% del total d´afiliats a la Seguretat Social a Catalunya. Així mateix, l´activitat portuària va suposar una recaptació fiscal de 170,9 milions d´euros en impostos.

El secretari d´Infraestructures i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, ha destacat que l´estudi "posa de relleu que els ports esdevenen una indústria productiva que impulsa el desenvolupament de la economia catalana generant PIB i, sobretot, llocs de treball directes i indirectes".

Per a Font, les dades avalen la "política de partenariat" entre el Govern i els agents econòmics que gestionen i inverteixen als ports catalans. També s´ha referit a la nova Llei de ports, actualment en tràmit parlamentari, i al Pla de ports, en redacció, "que han de servir per impulsar el model català introduint conceptes de sostenibilitat ambiental i de lluita contra el canvi climàtic, aprofundir en la diversificació de sectors, millorar en la governança i facilitar la seva relació amb els entorns econòmics, socials i ambientals", ha detallat.

Per elaborar aquest document s´ha pres com a referència l´any 2014 i s´han analitzat els set segments d´activitat següents: pesquera, nàutica, comercial, construcció i reparació de vaixells, restauració, turística i pública -aquesta darrera es refereix als serveis prestats directament per Ports de la Generalitat-. En total s´ha treballat amb 734 empreses -principalment confraries de pescadors, clubs nàutics i drassanes-, amb informació relativa de 1.934 armadors i tripulants de vaixells de pesca.

Els sectors que han tingut més facturació i ocupació de treballadors derivats de l´activitat portuària han estat pesca i aqüicultura, amb un total de 110,7 milions d´euros i 2.117 ocupats; el sector d´emmagatzematge de mercaderies i activitats afins al transport amb 97,3 milions i 289 treballadors. El sector d´activitats esportives, recreatives i entreteniment amb 95,4 milions d´euros de facturació i 794 treballadors, i el sector de serveis de restauració amb 84,6 milions i 1.487 treballadors.