La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va asseverar ahir que l'executiu manté «intacte» el compromís de celebrar un referèndum malgrat l'advertència del Tribunal Constitucional (TC) i la suspensió de les partides dels pressupostos destinades a aquest fi.

El TC va suspendre provisionalment les partides dels pressupostos catalans destinades a un referèndum independentista, contra les quals va presentar el Govern central un recurs d'inconstitucionalitat, i ha advertit al Govern que ha d'obeir-lo.

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, Munté va afirmar que el Govern manté «intacte» el seu «compromís absolutament explícit» amb el referèndum, «amb els mateixos termes que fins al present», i també «la voluntat de diàleg i d'acord amb el Govern de l'Estat».

Va remarcar que el Govern no ha rebut l'advertència del TC, per això no ha volgut valorar-la encara, tot i que ha apuntat que va «en la línia dels anteriors».

«Ens defensarem -va afegir- davant aquesta suspensió d'unes partides pressupostàries que entenem que són perfectament legals, però haurem d'analitzar primer el contingut sencer d'aquesta resolució».

Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha reaccionat avui a la suspensió cautelar del TC de les partides pressupostàries referides al referèndum afirmant que «el Tribunal Constitucional no podrà suspendre la llibertat ni la democràcia».

Així va respondre Junqueras, des de Twitter, a la decisió del Tribunal Constitucional d'admetre a tràmit el recurs presentat pel Govern contra les partides dels pressupostos catalans per al 2017 relatives a processos i consultes populars i processos de participació ciutadana.

La suspensió és una mesura cautelar que es pren automàticament en admetre a tràmit el recurs de l'Estat i que es mantindrà mentre l'alt tribunal estudiï el fons de l'assumpte. Ni l'admissió a tràmit, ni la suspensió cautelar, que en principi es mantindrà durant cinc mesos, determinen quin serà el sentit del veredicte sobre el fons de l'assumpte.

El PP demana explicacions

El portaveu parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, va instar ahir els grups independentistes a aparcar les seves «mentides flagrants» respecte al recurs del Govern central sobre els Pressupostos, i ha avançat que demanaran la compareixença d'Oriol Junqueras perquè expliqui els preparatius del referèndum.