La investigació interna que es va encarregar a la Policia sobre la gravació de la conversa entre l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'excap de l'Oficina antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso al despatx del primer va acabar sense saber com es va fer i qui la va fer.

Així ho plasma la Comissaria General de Policia Judicial a l'informe, al qual ha tingut accés Efe, de la investigació d'aquesta gravació, que ha donat origen a la creació d'un comissió d'investigació al Congrés sobre el suposat ús dels mitjans del Ministeri per perseguir polítics independentistes.

L'informe policial, inclòs en la documentació demanada pels grups parlamentaris per preparar la compareixença de demà a la comissió de Fernández Díaz i d'Alfonso, lamenta no haver pogut tenir accés a la gravació original perquè el diari digital que la va difondre, Público, no va facilitar a la Policia el suport.

De tota manera, Público sí que va lliurar un llapis de memòria amb la gravació a la Fiscalia, en concret el 30 de juny del 2016.

La feina dels experts policials s'ha fet sobre els àudios i transcripcions publicades i ha permès extreure algunes conclusions, entre elles que la gravació va començar minuts abans que Fernández Díaz entrés al despatx, on ja l'esperava De Alfonso.

Sense el suport original, la Policia reconeix que no pot al cent per cent assegurar que la gravació no va ser manipulada, però «en principi, i en els fragments examinats, no sembla haver-hi indicis en aquest sentit».

Gravació exterior descartada

Descarta a més una eventual gravació des de l'exterior de l'immoble amb dispositius adequats per a la captació del so, tant per l'escassa fiabilitat dels aparells existents al mercat com pels mitjans de seguretat passius instal·lats a les dependències del Ministeri, afegeix l'informe.

Subratlla també que a causa de la qualitat acústica, es descarta que fos gravada amb telèfon mòbil o aparells com Mp3 o Mp4 i precisa que el mecanisme de gravació hauria d'estar instal·lat en un lloc fix del despatx o en un element mòbil que podria haver estat introduït a les dependències abans de l'entrada del ministre.

I va haver d'instal·lar-se en un lloc equidistant a la posició ocupada pels interlocutors durant la seva conversa. També descarta totalment la utilització d'un telèfon mòbil «com a equip de captura».

A causa «el temps transcorregut, la falta d'evidències científiques i d'indicis racionals suficients per poder atribuir fins al moment a persona o persones determinades l'autoria tant de les gravacions com de la posterior filtració», la Comissaria General de Policia Judicial seguirà realitzant gestions «sempre que apareguin dades o circumstàncies noves».