El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit per unanimitat el recurs que el govern espanyol va acordar interposar divendres passat contra els pressupostos de la Generalitat, fet que comporta la suspensió cautelar per un període inicial de cinc mesos de la disposició addicional 40 (originàriament es deia 31) i tres partides pressupostàries que preveuen 5,8 MEUR per al referèndum. Els magistrats s´han reunit d´urgència aquest dimarts per abordar la qüestió, malgrat que no estava prevista la convocatòria del ple. Adopten la suspensió cautelar a petició del govern espanyol, que al seu recurs va invocar l´aplicació de l´article 161.2 de la Constitució que deixa sense efecte qualsevol norma autonòmica impugnada per l´Estat des del moment de l´admissió a tràmit del recurs al TC. Previsiblement el TC també atendrà la petició del govern espanyol d'advertir personalment els membres del Govern de les responsabilitats penals en què poden incórrer si no obeeixen la suspensió. En concret, l´executiu de Rajoy ha demanat que es notifiqui personalment el recurs al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als consellers, al secretari general del Govern, al secretari general de la vicepresidència, a la interventora general, a la directora de contractació i al director general de pressupostos.

Les parts impugnades -i per tant suspeses- són dues: En primer lloc la partida de 5,8 MEUR que els pressupostos preveuen destinar al referèndum i que estant distribuïts en 5 MEUR a l´apartat de processos electorals i 0,8 MEUR a processos participatius.

La segona és l´addicional 40 que, sota el títol "mesures en matèria d´organització i gestió el procés referendari", engloba les dues esmenes explícites sobre el referèndum aprovades.

L´apartat 1 de l´addicional 40 estableix que "el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d´habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d´organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya". Es tracta de l´esmena presentada per la CUP que es va aprovar amb els vots de JxSí.

L´apartat 2 de l´addicional 40 aprovat amb els vots de JxSí i CSQP diu que "el Govern, dins les possibilitats pressupostàries, ha de garantir la dotació econòmica suficient per a fer front a les necessitats i els requeriments que es derivin de la convocatòria del referèndum sobre el futur polític de Catalunya, acordat en l´apartat I.1.2 de la Resolució 306/XI del Parlament de Catalunya, amb les condicions establertes en el dictamen 2/2017, del 2 de març, del Consell de Garanties Estatutàries". És a dir, fa referència a l´aposta d´intentar un referèndum acordat que el Parlament va aprovar en el passat debat de política general.

Amb aquesta admissió a tràmit, el TC no es pronuncia encara sobre el fons de la qüestió. Ho farà en les pròximes setmanes o mesos, tot i que les parts impugnades de la Llei dels pressupostos aprovada al Parlament quedaran suspeses mentre no ho faci.

Al seu recurs, el govern espanyol sosté que els pressupostos vulneren les competències de l´Estat i transgredeixen la jurisprudència del Tribunal Constitucional que dicta que el poder de la despesa de les CCAA s´ha d´exercir "dins i no al marge" dels límits de la Constitució. Segons l´executiu espanyol els preceptes qüestionats vulneren les competències estatals recollides a l´article 149.1.32, 81 i 92.3 de la Constitució.