El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha desvetllat tres de les possibles preguntes per al referèndum en una entrevista al canal de televisió Al Jazeera. «Vol que Catalunya sigui un estat independent? Sí o no?», «Vol que Catalunya sigui una república independent? Sí o no?», «Vol que Catalunya continuï formant part d'Espanya? Sí o no?», serien tres dels possibles enunciats segons Puigdemont, que va voler deixar clar, però, que no són ni els oficials ni els definitius.

«Potser no serà exactament cap d'aquests, però evidentment no tindrà cap confusió possible», va remarcar el president, que també va precisar que la pregunta definitiva dependrà de si s'arriba a un acord amb el govern de l'estat a l'hora de negociar el referèndum. «Nosaltres volem arribar a un acord amb l'estat espanyol i, si cal, estem disposats a pactar la pregunta», va insistir Puigdemont.

Sobre la possibilitat d'avançar el referèndum, el president de la Generalitat va descartar que es pugui convocar al maig i va reiterat que, com a màxim, arribarà a finals de setembre.

Espanya no bloquejarà Escòcia

Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, va afirmar que Espanya no vetaria l'accés d'una Escòcia independent a la Unió Europea. «D'entrada no veig que ho haguem de bloquejar», va dir Dastis en una entrevista a El País, on va argumentar quina ha de ser la posició espanyola en el nou escenari obert pel Brexit. Segons el ministre, Escòcia sortirà de la UE «quan en surti el Regne Unit: la resta, ja ho veurem». Afegeix que Espanya «no veu amb bons ulls que cap estat europeu iniciï processos de fragmentació», però si es produís la separació d'Escòcia i es volgués adherir a la UE, «haurà de sol·licitar-ho i seguir els passos que estan estipulats».

Dastis creu que els casos escocès i català no són comparables perquè a Escòcia hi haurà un referèndum «d'acord amb les lleis» i a Espanya «no pot ser-hi d'acord amb la Constitució; si es modifiqués la Constitució, ja ho veuríem».

Arran d'aquestes declaracions, Puigdemont, veu un canvi de postura de l'Estat. En un tuit, el president català va escriure: «Hem anat dient que la realpolitik s'imposaria. I aquí teniu una mostra: el que deia l'Estat i el que ara diu, davant l'inevitable». En aquest sentit, el president català recordava les declaracions de Mariano Rajoy, amb motiu del referèndum escocès, segons les quals Escòcia hagués hagut de quedar fora de la UE si hagués optat per la independència.