El nou Registre de parelles estables de Catalunya s'ha posat en marxa amb la voluntat de facilitar a les parelles estables o de fet a què optin, per exemple, a la pensió de viduïtat, encara que no estiguin casades. La inscripció és gratuïta i la sol·licitud es pot fer de manera presencial o telemàticament. Un dels fets destacats d'aquest registre "únic" per a tot Catalunya és que tots els ciutadans que acompleixin amb els requisits puguin registrar-se independentment del lloc on resideixin. En declaracions als mitjans, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha subratllat que aquest fet "allibera" als ajuntaments de la responsabilitat de gestionar aquests registres "i evitar que es produeixin situacions a vegades dificultoses" assegurant, a més, "màxima agilitat i absoluta transparència". Una parella de Prats de Lluçanès, la Sandra i en Jordi, han estat els primers en fer la petició per constar en el registre. Ho han fet aquest dilluns a Barcelona, acompanyats del seu fill, lAleix, que té poc més de dues setmanes.

"Des de fa dos anys vivim junts", ha narrat en Jordi minuts després que hagi formalitzat amb la seva parella, la Sandra, la inscripció al registre, fet que els converteix en la primera parella de Catalunya en fer-ho. La motivació per fer la gestió ha estat el naixement de l'Aleix, fa escasses dues setmanes. Tampoc en aquests moments tenen intenció de casar-se. "Ho fem per si per si 'falla' un dels dos, i hem vist que amb el registre quedava cobert", ha assenyalat.

En Jordi es referia a una de les qüestions que més interès i interrogants desperta entorn a la formalització d'una relació que no sigui el matrimoni: el dret a percebre una pensió de viduïtat en cas que mori un dels dos membres de la parella estable. Per cobrar aquesta pensió, la Llei espanyola de la Seguretat Social estableix dues condicions fonamentals a la persona que es queda vidu o vídua: La primera, que acrediti un mínim de cinc anys de convivència en parella.

La segona condició que s'ha d'acomplir és que, en el moment de la defunció hagin passat com a mínim dos anys de la inscripció en un registre de parelles estables. Si no es forma part del registre, la Seguretat Social pot denegar la pensió de viduïtat. Cal acreditar cinc anys de convivència i acomplir amb una sèrie de criteris d'ingressos per optar a la pensió. Fins ara, l'única possibilitat per poder cobrar-la era constituir-se com a parella estable davant de notari, amb els mateixos requisits d'anys de convivència i de temps transcorregut des de la constitució de la parella.

Precisament, es calcula que unes 4.000 parelles estables es constitueixen cada any a Catalunya davant de notari. Habitualment, les parelles que no estan casades visiten la notaria per primera vegada quan tenen un fill o quan compren un habitatge. Quan fan testament o designen els tutors dels fills en cas de defunció, també aprofiten per constituir-se com a parella estable. A partir d'ara, cada vegada que es constitueixi una nova parella estable davant de notari, els seus membres podran sol·licitar que se'ls inscrigui automàticament al Registre de parelles estables de Catalunya.

"El que volem és posar-ho fàcil", ha assenyalat als mitjans el conseller de Justícia, Carles Mundó, defensant que es tracta d'un registre "amb plena seguretat jurídica". Un aspecte a tenir en compte ja que en el passat, els registres de parelles estables que havien obert als anys 90 en alguns municipis, havien patit casos de frau o un mal ús del servei. Molts simulaven mantenir una relació sentimental per poder tramitar, per exemple, un permís de residència al país. També hi ha casos que criden l'atenció, com el d'una dona que va demanar els papers regularitzar a situació d'un suposat fill seu i, en no aconseguir-ho, va provar inscriure'l com si fos la seva parella. Això va fer que municipis com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Vilafranca del Penedès o Banyoles optessin per clausurar els seus registres, dels quals es calcula que segueixen vigents una vintena.

Mundó ha assenyalat que el registre "allibera" als municipis d'aquesta gestió, dificulta l'engany i facilita l'obtenció de documents. A banda de les persones que s'hi inscriguin directament, el Registre també podrà incorporar la informació sobre les parelles inscrites als registres municipals i constituïdes davant de notari.

Equiparació entre matrimonis i parelles estables

El Codi civil de Catalunya i la resta de la normativa aplicable igualen els drets i les obligacions de les parelles estables amb els dels matrimonis convencionals en relació amb les successions, els fills en comú, els reagrupaments familiars i les compensacions econòmiques per raó del treball quan es produeix una separació. En aquest darrer cas, i de la mateixa manera que en el matrimoni, el membre de la parella que hagi treballat per a la llar i que no hagi rebut cap retribució al respecte té dret a una compensació econòmica.

On sí que no hi ha equiparació és en la "prestació alimentària" en el cas de separació: en el si del matrimoni es pot optar a què un dels cònjuges pugui mantenir el nivell de vida adquirit durant la unió, opció que es descarta en el cas de les parelles 'de fet'. Pel que fa a la fiscalitat en l'IRPF, els membres de la parella estable han de presentar sempre la declaració de renda per separat a diferència que una parella casada, que pot presentar-la conjunta o individualment.

Les parelles estables tampoc gaudeixen dels 15 dies de permís retribuït a la feina que sí tenen les parelles que es casen. La petició de nacionalitat només es pot demanar després d'un mínim d'un any de convivència en matrimoni, però no com a parella estable. Tot i així, en el cas del reagrupament familiar, la Llei d'Estrangeria equipara els drets de les parelles casades amb les parelles 'de fet'.

Procediment d'inscripció

La inscripció al registre és gratuïta i el formulari per a la sol€licitud presencial es pot descarregar per Internet. Demanant amb antel€lació cita prèvia, la documentació es pot presentar a la seu central del Departament de Justícia, al carrer Pau Claris, 81 o carrer Casp 26, o a les delegacions territorials de Justícia a Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre.

La inscripció també es pot tramitar telemàticament sempre que es disposi de signatura electrònica reconeguda. A més, pels interessats es poden adreçar al telèfon d'informació 93 316 41 23, del correu electrònic parelles.justicia@gencat.cat i d'una pàgina web específica.