El mes de març ha estat càlid en general i plujós o molt plujós a gran part de Catalunya, segons el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L´excepció pel que fa a la pluviometria s´ha produït als dos extrems de Catalunya, on el tercer mes de l´any es pot qualificar de sec, especialment a les comarques del Baix Empordà, Gironès, Pla de l´Estany, sud de l´Alt Empordà, Montsià i Baix Ebre. La verdadera protagonista del març però va ser la profunda borrasca dels dies 24 i 25, que va deixar més de 100 litres a la ciutat de Barcelona i en punts del Vallès, nevades per sota de 300 metres al pla de Lleida, gruixos destacables a l´altiplà Central (Alta Anoia, Segarra) i de 20 a 50 centímetres de neu nova al Pirineu i Prepirineu. A l´Observatori Fabra de Barcelona es van recollir 115,1 litres en 24 hores, el valor més alt en un mes de març de la seva sèrie centenària (1913-2017).

El mes de març es va estrenar amb la visita d´un sistema frontal entre els dies 3 i 4 que va deixar un episodi de pluja general, neu que va afectar fins i tot a les parts culminants de la serralada Prelitoral i vent a llocs poc habituals. D´entre els registres de precipitacions van destacar els 59,3 litres de l´Espluga de Francolí (Conca de Barberà), els 52,1 litres del Pantà Siurana (Priorat) o els 51,7 litres de Blancafort. La nevada va ser abundant al Pirineu, especialment a la part oriental de la serralada on es van superar els 30 centímetres, però cal destacar el gruix de neu mesurat per estacions com Prades, al Baix Camp, (amb 16 centímetres), la Llacuna, a l´Anoia, (11 centímetres) o Mura, al Bages, (10 centímetres). La ventada no va ser excepcional però va bufar amb força a indrets poc habituals. Cal destacar els 103,7 km/h de Malgrat de Mar (Maresme) i a punts del front marítim del Baix Llobregat es van apropar als 90 km/h.

Màxima de 30,2ºC a Aldover

L´anticicló atlàntic va afectar Catalunya entre els dies 9 i 11 de març, impulsant una massa d´aire càlid procedent del continent africà. La temperatura va arribar a superar els 30 ºC a punts del Baix Ebre (30,2 ºC a Aldover el dia 9), un fet insòlit a la primera quinzena de març, i va ser especialment elevada al Pirineu i Prepirineu: A tres estacions ubicades al Prepirineu amb més de 15 anys de dades, el dia 9 es va superar la temperatura màxima de la sèrie en un mes de març: al Santuari de Queralt (1.167 m), al Berguedà, es van superar els 21,5 °C; a Montsec d´Ares (1.572 m), al Pallars Jussà, la temperatura es va enfilar fins als 18,6 °C; i a Cadí Nord (2.143 m) - Prat d´Aguiló), a la Cerdanya, la temperatura màxima va ser de 15,7 C.

118 litres a Cerdanyola del Vallès i nevada al pla de Lleida

Una baixa atlàntica va afectar Catalunya entre els dies 22 i 25 de març, destacant els més de 100 litres de precipitació a la ciutat de Barcelona i en alguns sectors del prelitoral. Durant els dies 22 i 23 la baixa ubicada a l´oest de la península Ibèrica, va provocar una nevada destacable al Pirineu, on es van superar els 20 centímetres al Pirineu occidental. Però va ser a partir de la tarda del dia 24 i la matinada 25 quan la baixa va afectar de ple Catalunya amb precipitació general i generosa a molts punts del país. Les quantitats de precipitació més importants van ser els 117,8 litres a Cerdanyola del Vallès, els 116 litres a Barcelona-Font del Gat o els 115,1 litres de l´Observatori Fabra.

L´estació del Pont de Vilomara (Bages) va registrar 65,3 litres al llarg del dia 24 i feia més de 10 anys, des del 10 de març de 2000 (70,2 mm), que no hi plovia tant en un sol dia.

15 centímetres de neu a Artesa de Segre

La variabilitat de la cota de neu va ser un dels factors més destacats de l´episodi, tant per les diferències espacials en un mateix moment com per les grans oscil·lacions en poques hores que va fer en alguns indrets. En general va ser molt més baixa a Ponent i al centre i sud del país que no pas al nord-est. Com a cas extrem, al llarg de la nit i primeres hores de la matinada va arribar a nevar fins a cotes de 200 o 300 m del pla de Lleida i del prelitoral, al mateix moment en què al Pirineu oriental la cota de neu es mantenia al voltant dels 2.000 metres. Destaquen registres com els 20 centímetres de Rocallaura, els 15 centímetres de neu a Calaf i Artesa de Segre, els 12 centímetres de Solsona i Tremp, els 8 centímetres a Guissona o els 5 centímetres d´Ivars d´Urgell.

Independentment, la nevada va deixar gruixos de 20 a 50 centímetres de neu nova a sectors elevats del Pirineu i Prepirineu, on gran part de la precipitació va ser en forma de neu (per sobre d´uns 1.800 o 2.000 m).

Anomalies de +3ºC en cotes elevades

Tot i les dues borrasques fredes, el mes de març s´ha de qualificar de termomètricament càlid a Catalunya, i de molt càlid (anomalies de temperatura per sobre dels 3 °C) a punts de les parts més elevades del país. Aquestes anomalies tèrmiques són fruit d´un tipus de configuració zonal que provoca una inhibició dels fluxos freds del nord, no permetent una baixada de la temperatura. A més la presència de l´anticicló atlàntic durant la primera dècada del mes amb aire càlid en altura, va provocar temperatura elevada a alta muntanya. L´anomalia de temperatura va ser clarament positiva en estacions com la del Puig Sesolles (+4,1ºC), Espot (+3,5ºC), Castellar de n´Hug (+3,2ºC) o Molló (+3,1ºC).