El president d'ERC, Oriol Junqueras, va encoratjar ahir els ciutadans de Catalunya a defensar els pressupostos de la Generalitat després que el govern de l'Estat hagi anunciat que els que impugnarà al Tribunal Constitucional.

El líder republicà va assegurar que els comptes del Govern són una «eina imprescindible per donar coherència a les mesures que milloraran la vida dels ciutadans i que faran que creixi l'ocupació i l'economia». Tot plegat ho va dir en el Consell Nacional del partit, on va reafirmar la seva voluntat de fer realitat el procés: «Tothom sap qui som, on som, el que volem i el que hem volgut sempre». Així, va assegurar que la suma d'esforços col·lectius «farà guanyar Catalunya».

Junqueras va criticar que l'executiu espanyol amenaci amb portar davant el Tribunal Constitucional uns comptes que aposten per les polítiques socials -amb una partida de 1.355 milions d'euros- quan mai abans ho havia fet, ni tan sols quan es tractava de comptes que implicaven «retallades de drets socials, menys recursos per a àmbits com la salut o l'ensenyament». Així mateix, va assegurar que «no és casualitat que ho faci ara», referint-se a la partida destinada a la celebració del referèndum.

«Aquests pressupostos són una eina imprescindible per donar coherència a aquestes mesures que milloren el dia a dia dels nostres conciutadans quan contribuïm a fer créixer l'economia, l'ocupació, els nostres sectors industrials, i treballem per donar feina a la gent d'aquests país en àmbits que es consideraven impossibles».

Albiol: «Una alenada d'aire fresc»

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar ahir que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sap que no se celebrarà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya i el va convidar a reflexionar sobre la direcció «equivocada» que va prendre. El president del PPC, Xavier García Albiol, també va defensar el recurs al TC: «És una resposta a favor de la democràcia i de la llibertat, una alenada d'aire fresc davant l'asfíxia independentista».