El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat en una entrevista que ha emès aquest dissabte la cadena de televisió Al Jazeera que "el cas escocès ens interessa molt, perquè Europa està canviant la seva posició molt clarament". En aquest sentit, Puigdemont ha defensat que "allò que val per Escòcia val per Catalunya" i ha afegit que "ningú li podrà negar a un català la seva ciutadania europea". Preguntat sobre les amenaces d'aplicar l'article 155, el president ha advertit que "preocupa aquesta aproximació tan normal de la política espanyola a situacions excepcionals". "L'única reacció que seria decisiva és el diàleg, seria més efectiva que qualsevol amenaça", ha conclòs.

Puigdemont ha destacat que "Catalunya ha estat sempre una contribuent positiva a la UE, que presenta el 2% del PIB europeu i té una economia dinàmica, que ha crescut més d'un 3,5% l'últim any, i que creix tant en exportacions com en inversió estrangera". Davant d'aquestes dades, el president s'ha preguntat "si Europa és un projecte indiferent als populismes d'alguns estats i en canvi no té cap interès que una realitat com Catalunya pugui contribuir al progrés europeu". "Això no va en la lògica europea", ha respost.

El president de la Generalitat ha afirmat que el conflicte entre Catalunya i Espanya "només es pot resoldre votant, que és com les democràcies occidentals resolen els seus problemes, i aplicant el que la gent vol". En aquest sentit, ha insistit en la voluntat del seu Govern de convocar el referèndum de manera acordada amb l'Estat i ha afirmat que "encara no hem perdut l'esperança que hi hagi el que diem seny a la política espanyola i que entenguin que, com acaba de dir la Fundació Adenauer, a través de la policia i de la justícia això no es resol, sinó que cal política". El cap del Govern també ha fet notar que el mateix Tribunal Constitucional ha dit que no és una qüestió de lleis sinó de voluntat política.

En aquest sentit, Carles Puigdemont ha explicat que "no hi ha un conflicte social, sinó que es tracta d'un conflicte polític entre un Estat espanyol que no entén que Catalunya és una nació que té dret a decidir i que ja s'ha cansat dels incompliments i de què per poder ser espanyol hagis de renunciar a ser català". El president ha afegit que si el Govern espanyol reconegués que hi ha un problema entre Catalunya i Espanya "donaria un senyal positiu al poble de Catalunya i també a Espanya i al món".

El president de l'Executiu català s'ha mostrat convençut que l'Estat espanyol no es plantejarà l'ús de la força, perquè, segon ell, "inviable des de tots els punts de vista, perquè en el moment que utilitzés la força física hauria perdut aquesta situació". "No hi ha res més poderós que el diàleg", ha insistit.

En un altre moment de l'entrevista, i en relació al reconeixement internacional d'una Catalunya independent, el president de la Generalitat ha dit que "estem a la fase no del reconeixement, sinó del coneixement" i ha afegit que "volem que el món conegui què està passant a Catalunya, per què, que ens faci preguntes, de vegades incòmodes, que puguem respondre". I ha fet notar que si el poble de Catalunya decideix esdevenir un estat independent "aleshores trucarem a la porta del reconeixement, i estem convençuts que, com ha passat en tota la història precedent, en la majoria dels casos, que si hi ha una voluntat clara i decidida i un missatge clar el reconeixement arriba".