El Govern central va aprovar ahir el recurs davant el Tribunal Constitucional contra determinades partides dels pressupostos catalans, en el qual demana la seva suspensió i sol·licita que s'amonesti el president català, Carles Puigdemont, i tot el seu Govern.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar en roda de premsa al Palau de la Moncloa que el Consell de Ministres va autoritzar ahir el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, a interposar el recurs davant el TC contra la disposició addicional 40 dels pressupostos catalans i tres partides «relatives a processos i consultes populars i processos de participació ciutadana».

Els Pressupostos de la Generalitat preveuen unes partides que sumen 5,8 milions d'euros, la finalitat dels quals és organitzar el referèndum independentista anunciat per a setembre del 2017.

«No crec que necessitin que els ho digui ningú més. No van enlloc i, el que és més important, cada vegada els acompanya menys gent», va assenyalar la vicepresidenta, després de recordar que el Govern central ha impugnat cada pas que s'ha fet cap al referèndum sobiranista i sempre ha comptat «amb resolucions favorables i per unanimitat».

Va fer a més èmfasi a dir que «anar contra la Constitució i les lleis» està portant la Generalitat a «no tenir cap empara internacional», malgrat els esforços de Puigdemont, i el seu conseller d'Exteriors, Raül Romeva.

«Mai ningú ha fet tants quilòmetres per caminar tan poc», va apuntar Sáenz de Santamaría, qui va destacar a més que el referèndum compta cada vegada amb menor suport social perquè en les enquestes «es reflecteix l'atipament i la desafecció respecte a un procés que no condueix enlloc».

L'Executiu té ja un dictamen favorable del Consell d'Estat i recorre per considerar que aquests apartats dels comptes catalans vulneren la competència exclusiva de l'Estat en matèria de referèndums.

Contra la «sobirania nacional»

A més, entén que són contraris als articles 1.2 de la Constitució -sobre la sobirania nacional- a l'article 9.1, que estableix que «els ciutadans i els poders públics estan subjectes a la Constitució i a la resta de l'ordenament jurídic», i al 168, sobre la reforma de la Constitució. Sáenz de Santamaría va explicar que, en el recurs, el Govern demana a més la suspensió automàtica d'aquests preceptes, utilitzant la facultat constitucional de l'Executiu, la qual cosa diferenciarà aquest recurs dels que han anunciat els grups del PP, PSOE i Cs. La vicepresidenta va destacar a més que el Govern sol·licita al TC que «notifiqui personalment la providència de suspensió, si l'acorda», a Carles Puigdemont i als seus consellers de Govern.

A més, demana que es notifiqui als següents alts càrrecs de la Generalitat «com encarregats d'autoritzar i portar a terme actes d'execució pressupostària»: la secretària del Govern, el secretari general de Presidència, la interventora general, la directora de contractació i el director general de Pressupostos.

«Sol·licitem que en aquesta notificació adverteixi a tots del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada i, en particular, que s'abstingui de dictar cap acord de disposició de les partides pressupostàries impugnades, també del fons de contingència, amb la finalitat de cobrir qualsevol despesa derivada de la celebració del procés referendari o del referèndum», va dir Sáenz de Santamaría.

«Tot això amb l'advertiment de les corresponents responsabilitats, fins i tot penals», va concloure. Es va referir a més a la tramitació parlamentària dels comptes catalans, amb l'aprovació de dues esmenes a la disposició addicional 40, una de la CUP i una altra de Catalunya Sí que es Pot, a l'informe del Consell de Garanties Estatutàries que afirmava que la partida era inconstitucional i a l'informe dels lletrats del Parlament que va ser llegit abans de la seva aprovació. Sáenz de Santamaría va denunciar, en aquest sentit, el «desconcert polític i jurídic en què viuen la Generalitat i el Parlament».