L´expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha obert la porta a "tornar més diners dels que s´han tornat" dels convenis establerts entre la fundació CatDem de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i el Palau de la Música però s´ha preguntat perquè no s´estan investigant les adjudicacions d´obra pública a canvi de les que suposadament es cobraven comissions. En la seva compareixença a la Comissió d´Afers Institucionals (CAI), l´expresident ha dit que "no és acceptable" que no s´estiguin fent aquestes investigacions si el que pretén demostrar la Fiscalia és demostrar comissions a canvi d´obra pública i ha valorat que si no es fa és perquè "pensen que està ben fet". Davant d´això, ha valorat que si el que hi ha finalment són donacions entre dues entitats està disposat a analitzar-les mirant els "límits fins i tot de l´ètica" i "si cal tornar més diners dels que s´han tornat".

Mas ha apuntat que la fiscalia intenta demostrar des del primer dia que hi havia una trama organitzada per desviar diners del Palau a canvi que una empresa constructora, Ferrovial, obtingués tractes de favor en l´obra pública i per això s´ha preguntat perquè no s´estan investigant les adjudicacions d´aquesta obra. "Com es pot intentar demostrar que les donacions que rep Convergència via per exemple convenis són a canvi d´orba pública i per tant jugant amb diner públic i alterant concursos, si no s´investiguen els concursos i l´adjudicació d´obra pública", s´ha preguntat.

Ha conclòs que si això no s´està fent és perquè saben que les adjudicacions "estan ben fetes i no hi va haver tracte de favor". Mas ha conclòs que "no es pot continuar sostenint en un judici com el del Palau que hi ha comissions a canvi d´obra pública si no s´investiga l´obra pública". Mas ha assegurat que "no costava res" demanar la informació a la Generalitat sobre aquestes contractes i cridar com a testimonis aquelles persones que les poguessin explicar i, en canvi, no s´ha fet.

Per això, ha plantejat si no serà que el que hi ha davant és "un cas de donacions entre entitats, el Palau la fundació de CDC" i per això ha dit que està disposat a analitzar si eren "correctes, quins límits traspassaven i en quins marcs legals" i tornar, si és necessari, "més diners dels que ja s´han tornat".

Sobre aquests convenis entre la CatDem i el Palau, Mas ha defensat que CDC mai ha volgut amagar res i ha posat com a exemple el fet que va ser el propi partit el que va facilitar aquests convenis quan un cop conegut el ´cas Palau´ la nova junta va assegurar no tenir coneixement d´aquests. Ha afegit que els convenis estaven "dins del marc legal" i que ell mateix, quan es va conèixer el cas de l'expoli, va decidir tornar els diners "per moralitat".

Cap prova nova

Mas ha iniciat la seva compareixença assegurant que, un cop més, estava disposat a donar les explicacions que els diputats consideressin pertinents però ha avançat que no podia afegir "res de nou" del que havia dit en anteriors ocasions.

Així, ha dit que l´única novetat que hi ha respecte anteriors vegades és que els principals acusats en el ´cas Palau', Fèlix Millet i Jordi Montull, han "canviat les versions inicials" i ha posat sobre la taula que ho han fet "a canvi de rebaixar penes que els podien suposar presó". "Havien dit una cosa i ara diuen la contrària", ha declarat. Ha apuntat que la fiscalia "té tot el dret" a intentar confirmar la seva tesi però ha apuntat que, de la mateixa manera, ell té tot el dret a "fer notar que s´estan canviant versions per rebaixar substancialment penes que poden comportar-los presó".

Confiança "plena i total" en Osàcar

Ha contraposat aquesta situació al fet que l´extresorer de CDC Daniel Osàcar "no ha canviat ni un mil·límetre la seva versió" i ha assegurat que ho podria haver fet igual que ho han fet Millet i Montull. En aquest sentit, ha reiterat la seva confiança "plena i total" en l´extresorer i en la seva versió assegurant que aquest li mereix "molta més" confiança que les versions de Millet i Montull. "Confio més en la d´Osàcar que en les de Millet i Montull perquè Osàcar no ha pactat amb la fiscalia i també s´enfronta a determinades penes i manté la seva versió, que és la que sempre ha explicat al partit", ha declarat.

Mas ha tornat a destacat que ell "no tenia responsabilitat directa" sobre els assumptes administratius i financers del partit i que el que feia eren funcions al "Prlament, de territori, de rebre gent, elaborar idees, intentar guanyar eleccions, fer oposició quan tocava i governar quan tocava". Ha dit que sí que tenia la responsabilitat d´haver "suggerit" el nom d´Osàcar com a responsable de la part administrativa i financera i ha instat a comprovar que l´administrador de CDC tenia poders "il·limitats" en aquest àmbit.

9MEUR "desapareguts"

L´expresident ha denunciat també que se li ha explicat que hi ha 9MEUR "desapareguts" del Palau de la Música dels que no se sap el seu destí i s´ha preguntat perquè no s´està investigant aquesta circumstància. Ha assegurat que el que suposadament ha anat a Convergència "es persegueix per terra mar i aire" i, en canvi, aquests 9MEUR "no es persegueixen", aspecte que ha qualificat de "curiós".

D´altra banda, l'expresident ha plantejat que potser "no és el millor marc" comparèixer al Parlament quan el judici del ´cas Palau´ està en marxa però ha afirmat que com se li havia demanat ell ha posat totes les facilitats perquè així sigui.

Text