28 de març de 2017
28.03.2017

Oriol Pujol va cedir 500.000 euros al seu germà perquè l'«incomodaven»

?El fill de l'expresident de la Generalitat diu al jutge que Jordi Pujol Júnior va suggerir que li donés el compte bancari dels diners d'Andorra ?L'ex-secretari general de CDC assegura que quan va fer el traspàs desconeixia quants diners hi tenia

28.03.2017 | 06:30
Oriol Pujol arriba a l´Audiència Nacional per declarar.

L'exdiputat de CiU Oriol Pujol, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, va afirmar ahir al jutge que investiga la família Pujol-Ferrusola que va donar el 2010 al seu germà Jordi els diners que tenia a Andorra perquè «l'incomodaven», en estar ficat en política.

Oriol Pujol va declarar ahir, amb la seva germana Marta, com a investigat a l'Audiència Nacional per donar explicacions sobre la fortuna que la família va acumular al Principat i que tots dos segueixen atribuint a una herència del seu avi Florenci.

Segons van informar fonts presents en la declaració, l'únic dels set fills de l'expresident català que ha estat en política i que va ser imputat fa només unes setmanes ha dit que en un moment donat va plantejar al seu germà Jordi que els diners l'incomodaven, davant la qual cosa aquest li va suggerir que fes una donació.

Oriol va decidir llavors lliurar-li aquests diners donant-li un poder sobre el seu compte a Andorra, del qual no coneixia ni el saldo, i ho va fer mitjançant un escrit que va enviar a l'entitat.

El seu advocat, Cristóbal Martell, li va preguntar si existia algun document acreditatiu d'aquesta operació i ell va dir que sí i que ho ha de tenir el banc. L'exdiputat de CiU, igual que la resta dels germans, va tenir des de 1992 compte a l'entitat Andbank, on es van registrar ingressos per 955.254 euros.

El 2010, com va passar també en el cas dels seus germans, es van transferir els fons a una altra entitat andorrana, BPA, encara que, a diferència d'ells, després es va treure tot en efectiu, sense que se sàpiga el «destí final» dels diners, sosté el jutge.

Ahir, Oriol Pujol va defensar la versió familiar que els diners provenien de l'herència del seu avi, però el magistrat José de la Mata li va fer veure diverses vegades que ningú de la família li ha aportat documentació que avali aquesta tesis, i fins i tot li va arribar a demanar perdó per insistir tant en aquesta qüestió.


Júnior feia les gestions

El fill de Jordi Pujol i Soley va dir llavors que el seu germà Jordi era qui s'encarregava de la gestió d'aquests diners i era la persona que feia els ingressos en metàl·lic al seu compte i que alguns procedien d'inversions. El seu pare, va dir, no sabia res d'aquests moviments bancaris.

Sobre Marta, va defensar també la versió de l'herència i va recordar que ella, amb altres germans, va regularitzar els diners el 2014, quan es va publicar l'escàndol de la fortuna dels Pujol en els mitjans de comunicació.

Mireia, de la seva banda, va obrir el seu compte a Andorra el 1992 i s'hi van registrar ingressos i transferències per 757.708 euros. Després, el 2010, va traspassar d'Andbank a BPA 285.459 euros i 1.115.578 dòlars, també va usar una fundació de Panamà per ocultar la titularitat fins que, el 2014, va regularitzar 1.072.767 euros.

Aquesta fisioterapeuta que treballa com a autònoma va reconèixer davant la jutge de Barcelona que havia regularitzat 1.072.000 euros que va mantenir ocults a Andorra, en què es van multiplicar els 62 milions de pessetes que li corresponien del suposat llegat. Després al Parlament, es va desmarcar de la família. «Ells són ells i jo sóc jo», va dir després d'acollir-se al seu dret a no declarar.

El jutge observa que els ingressos en els comptes dels germans i la mare van provenir «principalment» dels diferents comptes de Jordi Pujol fill, «Júnior», a Andbank, encara que en alguna ocasió van ser els germans Oleguer, Pere i Josep els que van fer aquests ingressos.

Destaca a més que un «alt percentatge» dels fons que van entrar en els comptes ho van ser en efectiu i es desconeix «l'origen dels mateixos i no consta cap raó que els justifiqui», a la qual cosa afegeix que els germans i els pares van negar «tenir o haver tingut comptes bancaris a l'estranger, cosa que abunda en la falta de justificació dels tals ingressos».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook