El president del Govern, Mariano Rajoy, va fer ahir a Catalunya una crida al «diàleg» i a «buscar un nou esperit de concòrdia» allunyat de «l'extremisme». També va advertir que no admetrà ni un referèndum ni cap acord que impliqui «violar la llei». En la clausura del XIV congrés autonòmic del PP de Catalunya, on Xavier García Albiol va ser proclamat com a president del partit, Rajoy va enunciar els seus cinc grans objectius davant del procés sobiranista: mantenir la unitat d'Espanya, garantir el compliment de la llei, recuperar les institucions perquè serveixin a «tots els catalans», restaurar la «cohesió interna» social que l'independentisme ha «destruït» i instaurar un «nou esperit de concòrdia» que mantingui allunyats del poder els «extremistes».

Rajoy va fer especial èmfasi que «sense compliment de la llei no hi ha democràcia» i va advertir que «els dirigents polítics no poden saltar-se la llei a la torera ni negar-se a complir les sentències dels tribunals perquè és antidemocràtic».Després d'acusar Junts pel Sí i la CUP al Parlament d'estar «liquidant l'Estat de Dret» amb el desplegament del seu full de ruta independentista, Rajoy va expressar el seu «sí rotund al diàleg», per abordar qüestions com les infraestructures, el finançament autonòmic, els serveis públics o l'atenció a la dependència. Tanmateix, va advertir el Govern de Carles Puigdemont que «el que no hem acceptat ni ho farem en el futur són les imposicions, els monòlegs, els contractes d'adhesió ni esquivar la llei».

«No podem admetre la celebració d'un referèndum que no permet la nostra Constitució ni cap Constitució escrita del món, només la de l'antiga URSS, la de l'antiga Iugoslàvia i la d'Etiòpia» va afirmar Rajoy, en el seu primer acte a Catalunya des que va ser reelegit president del Govern.

D'altra banda, va llançar un missatge a «la majoria de catalans que se senten espanyols», als quals va prometre «no abandonar-los». De l'altra, va apel·lar a «tots aquells catalans que han estat enganyats en la seva bona fe» per l'independentisme i als quals «se'ls ha ofert com a possible allò que no ho és» assegurant que «els han col·locat l'esquer de la independència com a remei a tots els seus mals i els han ocultat les conseqüències polítiques, econòmiques i socials que la separació causaria a Catalunya, que són importants i greus».

El nou president del PPC, Xavier García Albiol, per la seva banda, va allargar ahir la mà a Ciutadans i el PSC per actuar «units davant de la secessió» que propugnen els independentistes. El dirigent va apostar per construir un «govern del canvi» a Catalunya per «parar els peus al nacionalisme». Albiol també va expressar la seva voluntat d'erigir-se com «l''alcalde de la Catalunya oblidada». El nou president del PPC va reivindicar la seva etapa com a alcalde de Badalona, en la qual va gastar «molta sola trepitjant carrer», i va assegurar que com a president del PPC no vol «moqueta» sinó que el seu «despatx serà al carrer».

Asseguts a primera fila, el congrés del PPC va comptar amb la presència de membres destacats dels partits del PSC, Ciutadans i UPyD. També van assistir-hi representants de la societat civil, com Miquel Valls (Cambra de Comerç de Barcelona), Mariano Gomà (Societat Civil Catalana) i el cònsol britànic a Barcelona, Lloyd Milen, entre d'altres.