L´exministre d´Exteriors i de Defensa del govern de Letònia, Artis Pabriks, ha criticat a Twitter les paraules de l´exministre d´Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, que va dir que Espanya deu "favors" a diversos estats pels seus posicionaments en contra de la independència de Catalunya. "Els pactes secrets, si existeixen, tenen poc recorregut com a norma perquè no tenen base moral", ha assegurat Pabriks, que va ser ministre de Defensa al govern de Valdis Dombrovskis, ara vicepresident de la Comissió Europea. Pabriks comparteix grup parlamentari a l´Eurocambra amb el PP espanyol.

No és la primera vegada que Pabriks recorre a les xarxes socials per opinar sobre la situació de Catalunya. L´any 2015 ja va piular que no coneix "cap normativa" europea que exclogui automàticament de la UE a una hipotètica Catalunya independent. "Si els catalans voten per la independència, no veig cap normativa que els exclogui automàticament de la UE", va dir.

En una entrevista amb l´ACN el 2013, l´aleshores primer ministre letó, Valdis Dombrovskis, va respondre "per què no?" a reconèixer la independència de Catalunya si s´assoleix amb un "procés legítim". Les declaracions van provocar una crisi diplomàtica amb Espanya, i Margallo va cridar a consultes l´ambaixador letó a Madrid.