Quatre membres de la comissió executiva del PDeCAT hauran de triar entre seguir a la comissió executiva del partit o ocupant el seu càrrec institucional. Per dos vots no s'han arribat a les tres cinquenes parts necessàries per donar el vistiplau a la revisió del règim d'incompatibilitats del partit, segons han informat fonts de la formació. Es tracta d'Elsa Artadi, directora general de coordinació interdepartamental i responsable d'estudis i projectes del PDeCAT; l'alcalde de Valls, diputat de Junts pel Sí i responsable d'implantació amb nous sectors, Albert Batet; l'alcaldessa de Calella, diputada i responsable de relació amb les institucions, Montserrat Candini, i Lluís Guinó, alcalde de Besalú, diputat i responsable de món local.

Tots quatre hauran de decidir ara si segueixen a la comissió executiva o si opten per mantenir el càrrec que ocupen al Govern, al Parlament o al seu consistori. En tres dels quatre casos, els afectats són alcaldes i alcaldesses i també diputats per Junts pel Sí, aspecte no incompatible segons el reglament. Ja el passat 23 de gener, Artadi, Batet, Candini i Guinó van anunciar la seva dimissió per complir amb el règim intern de PDeCAT. Però cinc dies després, en el decurs del Consell Nacional del 28 de gener, va aturar aquest procés.

És llavors que es va portar aquesta qüestió al 'un informe de la comissió de qualitat democràtica. Aquest dissabte, en el Consell Nacional celebrat a l'auditori del Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), per un ajustat marge de dos vots s'ha impedit que un terç de la cúpula de direcció del PDeCAT pugui compaginar la seva tasca amb la seva funció institucionals.

En la sessió sí que s'ha donat llum verda a la normativa per a la celebració de primàries en l'àmbit municipal, i que obre la porta a candidats independents a presentar-s'hi.