L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet va admetre ahir que la constructora Ferrovial va pagar comissions il·legals per l'adjudicació d'obra pública a CDC a través de l'entitat cultural, tot i que va dir desconèixer si alts càrrecs del partit estaven al corrent d'aquesta trama.

Millet va ser el primer dels acusats del judici pel saqueig del Palau de la Música que va declarar davant la sala de l'Audiència de Barcelona que jutja el cas, en un interrogatori en el qual només va acceptar respondre les preguntes del fiscal i de la seva defensa.

En principi, Millet va admetre que va carregar al Palau de la Música despeses particulars, des d'obres a les seves cases o viatges fins als casaments de les seves filles, però va cenyir el desviament de fons a la carta de confessió que va remetre al jutge el 2009, quan va reconèixer haver-se quedat prop de 3 milions de l'entitat cultural.

Més enllà d'aquesta confessió, el saquejador confés del Palau de la Música va reconèixer que va servir d'intermediari per al pagament de comissions il·legals de Ferrovial a CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública, comissions que afirma s'emmascaraven sota els «patrocinis» que la constructora donava a l'entitat cultural. Segons Fèlix Millet, les comissions il·legals, que van durar «molts anys» sense precisar quants, es lliuraven en mà al propi edifici del Palau de la Música almenys a l'extresorer de CDC ja difunt Carles Torrent, a qui després va succeir Daniel Osàcar.

Percentatges

Millet va dir desconèixer si els càrrecs de CDC, més enllà dels seus tresorers, estaven al corrent dels pagaments de comissions, encara que va precisar: «suposo que sí, però no sé, és una opinió meva».

Respecte a l'exdiputat de CDC Jaume Camps, que la Fiscalia va acusar inicialment del desviament de fons encara que després va ser exculpat per prescripció, Millet va assegurar que era el seu advocat i que mai va arribar a tractar amb ell sobre el presumpte pagament de comissions il·legals.

Millet va reconèixer que les comissions lliurades per la constructora Ferrovial se les repartia amb CDC, que es quedava amb un 2,5% de les comissions mentre els exresponsables del Palau es quedaven un altre 1,5%: un 1% per a ell i la resta per a la seva mà dreta Jordi Montull.

«No ho vaig dir en la meva confessió però aquesta és la veritat», va recalcar Fèlix Millet, que ha precisat que el pagament de comissions il·legals es va prolongar «durant molts anys» i va assenyalar que les quantitats a pagar les decidien la constructora d'acord amb CDC.

«Convergència sabia que Ferrovial donava aquests diners a canvi que se li adjudiqués obra pública, les interioritats de CDC no les conec», va asseverar.

Millet va afirmar que el seu únic contacte respecte al pagament de les comissions va ser amb Torrent, mentre que Osàcar es relacionava habitualment amb la seva mà dreta Jordi Montull, encara que ha revelat que l'extresorer de CDC -per a qui la Fiscalia demana set anys i mig de presó- és el «Daniel» que figura en la documentació confiscada al Palau de la Música vinculada al pagament de comissions.

L'acusat va afegir que no recorda si es va reunir amb algun altre responsable de CDC per tractar de les suposades comissions en el temps transcorregut entre la mort de Carles Torrent, ocorreguda el 2005, i el nomenament de Daniel Osàcar com a successor: «Diria que no, em puc equivocar però no crec que m'equivoqui».

Reunió a l'hotel Diplomatic

Va dir no saber res d'una reunió a la qual va al·ludir el fiscal a la cafeteria de l'hotel Diplomatic de Barcelona, a l'abril del 2005, en la qual a més dels saquejadors confessos hi haurien participat l'exdiputat de CDC Jaume Camps i l'exconseller de Justícia Germà Gordó, noms que relacionen els investigadors del cas 3% amb el presumpte pagament de comissions d'empreses a CDC.

Millet va dir que desconeixia si el pagament de les presumptes comissions es va vehicular a CDC a través de facturació falsa d'empreses proveïdores de la formació, però ha reconegut que els convenis que el Palau de la Música va signar amb la fundació Trias Fargas afí a Convergència (actual CatDem) van servir per emmascarar les comissions pagades per Ferrovial per l'adjudicació d'obra pública.

Sobre la resta de documents intervinguts que reforcen la tesi del presumpte pagament de comissions il·legals, Millet no va facilitar cap explicació al·legant que la gestió comptable diària del Palau de la Música no passava per les seves mans.

«No entrava» en detalls

«Ferrovial em donava els diners, jo els passava a Convergència, però no sé el mètode», va insistir després de subratllar que ell «no entrava» en si les comissions eren pagaments «per al metro de no sé què o la torre de no sé on».

També Millet va afirmar que va contribuir a finançar una campanya electoral de CDC a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), municipi en el qual ell té la seva residència, però va negar que aquestes donacions -per les quals està imputat com a responsable a títol lucratiu l'excàrrec local de CDC Esteve Escuer- procedissin dels fons del Palau de la Música.

També es va desvincular Millet del xec de 75.000 euros que presumptament va lliurar l'any 2000 al fundador del Partit per la Independència i actual dirigent de CDC Àngel Colom -imputat a títol lucratiu per aquesta suma- per eixugar els deutes de la fracassada formació, dient que no ho recorda.