08 de març de 2017
08.03.2017

La Mesa del Parlament tramita la reforma per a les lleis de desconnexió

L'organisme rebutja les peticions de reconsideració de Cs, PSC i PP i accepta la proposta de reforma «exprés» del reglament de la Cambra per agilitzar el canvi. L'oposició carrega contra la mesura impulsada per JxSí i valoren portar-la als tribunals

08.03.2017 | 06:30
Reunió ahir de la Mesa del Parlament.

La majoria de Junts pel Sí (JxSí) en la Mesa del Parlament va rebutjar ahir les peticions de reconsideració de Ciutadans, PSC i PP i ha admès a tràmit la proposta del grup independentista de reforma exprés del reglament de la cambra catalana i agilitar així l'aprovació de les lleis de desconnexió.

Ciutadans, PSC i PPC havien presentat peticions de reconsideració a la Mesa contra la seva decisió d'admetre a tràmit de forma condicionada la proposta de Junts pel Sí de reforma del reglament del Parlament, amb la qual el grup del Govern té la intenció d'aprovar les lleis de «desconnexió» de forma exprés amb el procediment de lectura única.

En la seva reunió d'ahir, la Mesa va rebutjar les sol·licituds d'aquests tres grups i va donar «llum verd» (amb els vots de JxSí, mentre que Cs, PSC i CSQEP es van oposar novament) a tramitar la reforma del reglament del Parlament, mentre que el PPC, que també la rebutja, no compta amb representació en aquest òrgan.

La CUP, de la seva banda, que tampoc està representada a la Mesa, no es va pronunciar encara sobre aquesta qüestió, encara que és favorable a reformar el reglament per millorar el funcionament de la cambra.

Sobre el procediment per reformar el reglament, que JxSí considera de forma implícita que ha d'efectuar-se per ponència conjunta, els grups de l'oposició també es mostren contraris a utilitzar aquesta via, ja que únicament hi ha un grup que va demanar la reforma de forma explícita.

La Junta de Portaveus decidirà en la seva següent reunió si es crea la ponència conjunta i, en aquest supòsit, la data per a la seva constitució formal. Els serveis jurídics de la cambra van avalar la via de la ponència conjunta perquè és la que figura especificada en el reglament del Parlament quan es proposa una reforma del propi reglament, si bé resulta també admissible la via de registrar una proposició de llei per part d'algun grup.

Segons els lletrats, a diferència del que ha passat amb les ponències de les lleis de «desconnexió», la creació d'una ponència conjunta per reformar el reglament «s'estableix expressament» com a procediment «per procedir a la seva reforma», al marge del nombre de grups que la proposen.

Davant l'admissió a tràmit de la reforma del reglament, l'oposició va refermar les seves crítiques i amenaça de no participar en els treballs de la ponència conjunta, com ja va succeir amb les tres que es van crear per elaborar les lleis de «desconnexió», que només va comptar amb la presència de JxSí i la CUP.

Fonts parlamentàries del PSC van assenyalar que «ara no toca» una reforma del reglament de la cambra catalana, «i menys amb les intencions de Junts pel Sí», pel que els socialistes «faran tot el possible» perquè no es constitueixi la ponència conjunta. El PSC adverteix que si es força la creació d'aquesta ponència conjunta es podrien estar vulnerant els drets dels diputats.


«Carregar-se la democràcia»

Des de les files de Catalunya Sí que es Pot, censuren als independentistes que «carregar-se la democràcia en nom del «procés» no és legítim». En canvi, el vicepresident primer del Parlament, Lluís Maria Corominas (JxSí), va esgrimir l'informe dels serveis jurídics del Parlament com a prova que la proposta de reforma del reglament és «perfectament vàlida i legal». Va incidir, en aquest sentit, en el que sostenen els lletrats, que afirmen textualment que «les sospites sobre la utilització futura d'un procediment legislatiu per a una finalitat concreta» (com pot ser aprovar les lleis de «desconnexió»), «no poden ser un motiu que impedeixi ni condicioni en termes estrictament jurídics l'admissió a tràmit d'una reforma del reglament».

El portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, va avançar que el seu grup valora presentar un recurs d'empara davant el Tribunal Suprem per un reglament «a la seva mesura per declarar la independència».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema