El 16,7% dels joves catalans entre 16 i 24 anys ni estudia ni treballa, un percentatge que «s'està cronificant» des de l'any 2008 i al qual es pretén fer front a partir de 10 programes d'inserció social i laboral que es van presentar ahir a Barcelona.

La Direcció General de la Joventut de la Generalitat ha elaborat un estudi sobre la situació d'aquest segment de joves, les dades del qual es van fer públics ahir al matí.

Per fer front a aquesta situació, s'han presentat 10 iniciatives socials l'objectiu de les quals «és reconnectar els joves que estan desconnectats del mercat laboral i de l'activitat formativa», ha afirmat Estanis Vayreda, director general de l'empresa pública Suma que, al costat de la consultoria d'acció social Upsocial, han dut a terme la selecció de programes d'inserció.

Les dades es refereixen al quart trimestre del 2016, i també revelen que 1 de cada 4 joves actius a Catalunya no té feina i que la taxa d'activitat juvenil ha caigut de manera ininterrompuda des de l'inici de la crisi, situant-se en el 58,3%, fet que suposa 13,7 punts menys que el 2007, quan se situava en el 72%.

Amb l'objectiu de fer front a aquesta situació s'han presentat 10 pràctiques «innovadores provades amb èxit a Espanya i altres països, enfocades a ajudar els joves desconnectats, sense l'ESO finalitzada, aturats sense formació adequada i joves sobrequalificats», va explicar Vayreda.