La propera Marató de TV3 i Catalunya Ràdio estarà dedicada a algunes de les malalties infeccioses més greus, com l'hepatitis, la sida, la meningitis, la bronquitis o la tuberculosi. La 26a edició del programa es farà el diumenge 17 de desembre i centrarà els seus esforços a sensibilitzar la gent i a recaptar fons que permetran impulsar noves eines preventives i dissenyar mètodes de diagnòstic més eficients i ràpids per, finalment, disposar de tractaments més efectius contra els microorganismes que les provoquen. Segons un comunicat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), es calcula que les malalties infeccioses són la causa de mort d'una de cada tres persones al món i, segons els experts, en la pròxima dècada es convertiran en una greu epidèmia que podria arribar a causar la mort de 10 milions de persones l'any 2050, nombre que supera les morts per càncer.

La Marató també tractarà tot un conjunt de malalties infeccioses i complicacions derivades d'una infecció o del seu tractament que, per la seva incidència i creixement, s'han convertit en àrees prioritàries de l'assistència i la recerca a Catalunya. Aquí s'hi inclouen malalties com la sèpsia, la creixent rellevància de la resistència als antibiòtics en molts bacteris causants de processos infecciosos comuns, les infeccions relacionades amb l'atenció sanitària i les pròtesis, la vulnerabilitat dels pacients amb un sistema immunitari deprimit, les malalties emergents o les del viatger.

Entre els casos més preocupants de malalties infeccioses hi ha la sèpsia, que passa quan una infecció bacteriana es dissemina per tot el cos, afecta altres òrgans i provoca, en molts casos, la mort. Cada any, a Catalunya, se'n detecten uns 20.000 casos, i causa la mort de més de 3.500 persones, unes deu al dia.

La temàtica de La Marató 2017 ha estat aprovada pel Patronat de la Fundació a proposta de la Comissió Assessora Científica a partir de les sol·licituds rebudes en l'última convocatòria de propostes de malalties, celebrada el 2015. De forma bianual, la Fundació fa una crida a les associacions mèdiques, de pacients i de familiars de pacients perquè proposin malalties per ser tractades en el programa.

Des de 1992, La Marató ha recaptat més de 160 M d'euros, ha finançat 757 projectes de recerca i ha implicat 7.000 investigadors, gràcies a la solidaritat de la societat.